Linkovi

Vijeće sigurnosti UN pozvalo na hitne i produžene humanitarne pauze u Gazi


Arhiv - Članice Vijeća sigurnosti glasaju o rezoluciji o situaciji u Izraelu i Gazi 18. oktobra 2023.
Arhiv - Članice Vijeća sigurnosti glasaju o rezoluciji o situaciji u Izraelu i Gazi 18. oktobra 2023.

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je pozvalo na hitne i produžene humanitarne pauze u borbama između Izraela i palestinskih ekstremista iz pokreta Hamas u Pojasu Gaze - pauze koje bi trajale "dovoljan broj dan" da se omogući dostavljanje humanitarne pomoći.

Vijeće sigurnosti, koji ima 15 članica, uspjelo je da prevaziđe zastoj nakon što prošlog mjeseca četiri puta nije uspjelo da usvoji zajedničku rezoluciju, zbog neslaganja o terminologiji. Rezolucijom koja je usvojena u srijedu također se poziva na hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

Sjedinjene Države, Rusija i Britanijia, koje imaju pravo veta, uzdržale su se od glasanja o rezoluciji čiji je nacrt podnijela Malta. Preostalih 12 članica je glasalo za rezoluciju.

Rusija u posljednjem trenutku nije uspjela da izmijeni rezoluciju kako bi se dodao poziv na hitno humanitarno primirje koje bi vodilo ka prestanku neprijateljstava.

Zastoj u Vijeću sigurnosti je uglavnom bio posljedica neslaganja o tome da li treba pozvati na humanitarnu pauzu ili prekid vatre. Pauza se obično smatra manje formalnom i kraćom od prekida vatre, na koji treba da pristanu zaraćene strane. Sjedinjene Države su podržavale termin "pauza", dok se Rusija zalagala za prekid vatre.

Rezolucijom se, također, ne osuđuju akcije Hamasa - zbog čega je ona sporna za izraelskog saveznika Sjedinjene Države i Britaniju.

Vijeće sigurnosti pozvalo je na "hitne i produžene humanintarne pauze i koridore svuda po Pojasu Gaze na dovoljan broj dana da bi se omogući brzi, siguran i neometan pristup humanitnim radnicima da dostave pomoć", saopšteno je iz UN-a.

Bio je to peti pokušaj Vjeća sigurnosti da preduzme akciju od kada su Hamasovi ekstremisti napali Izrael 7. oktobra, ubili 1.200 ljudi i uzeli za taoce 240 osoba. Izrael je obećao da će potpuno eliminisati Hamas, koji vlada Gazom, izvršio je vazdušne udare na enklavu sa 2,3 miliona stanovnika, uveo opsadu i započeo kopnenu invaziju.

Vijeće sigurnosti je pokušalo da reaguje četiri puta u dvije nedelje. Rusija dva puta nije uspjela da obezbijedi minimalan potreban broj glasova, Sjedinjene Države su uložile veto na rezoluciju koju je podnio Brazil, a Rusija i Kina uložile veto na američkju rezoluciju.

U rezoluciji usvojenoj u srijedu zahtjeva se od strana da se povinuju odredbama međunarodnog prava, konkretno u zaštiti civila, a prije svega djece. Također se pozivaju sve strane da ne lišavaju civile u Gazi osnovnih usluga i humanitarne pomoći koja im je neophodna za opstanak. Pozdravljaju se prve, ograničene isporuke pomoći ali se poziva da one budu povećane.

Nakon što Vijeće sigurnosti prošlog mjeseca nije moglo da postigne saglasnost, Generalna skupština UN, koja ima 193 člana, usvojila je sa 121 glasom za rezoluciju koju su predstavile arapske države, a kojom se poziva na hitno humanitarno primirje i zahtijeva da se omogući dostavljanje humanintarne pomoći Pojasu Gaze koji je pod opsadom, i zaštita civila.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG