Linkovi

Gotovo 60 napada na snage SAD u Iraku i Siriji


Na fotograifji napravljenoj od video snimka, koju je objavio Sekretarijat za odbranu SAD, vide se posljedice vazdušnog udara na postrojenje korišteno za napad na trupe SAD, u Majadinu, Sirija.
Na fotograifji napravljenoj od video snimka, koju je objavio Sekretarijat za odbranu SAD, vide se posljedice vazdušnog udara na postrojenje korišteno za napad na trupe SAD, u Majadinu, Sirija.

Napadi ekstremista koje podržava Iran ne jenjavaju. Napad sa više raketa izvršen je na pola kilometra od sjedišta Misije za podršku Eufrat, u istočnoj Siriji u utorak.

SAD saopštavaju da odvraćanje Irana od sukoba funkcioniše. Američka vojska je u nedjelju napala dva objekta koja koriste Iran i ekstremističke grupe koje ta zemlja podržava u Siriji.

Zvaničnici Sekretarijata odbrane izjavili za Glas Amerike da su militanti koje podržava Iran napali američke trupe u Iraku i Siriji najmanje 56 puta za manje od mjesec dana, pri čemu se najmanje pet napada dogodilo nakon napada u nedjelju.

"Da li odvraćanje funkcioniše? Smatramo da da", rekla je zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh. "Nismo vidjeli da se ovaj rat proširio u širi regionalni sukob. Udari koje preduzimamo treba da signaliziraju i daju vrlo snažnu poruku Iranu i njihovim pridruženim grupama da prestanu. To je svrha tih udara."

Singh je priznala da su grupe koje su povezane sa Iranom nastavile da napadaju trupe SAD, ali je rekla da američka strategija funkcioniše.

"Mislim da smo veoma promišljeni po pitanju toga kako i kada sprovodimo svoje udare protiv ovih grupa", rekla je ona. "I mislim da Iran sigurno vidi tu poruku".

Više od 50 Amerikanaca zadobilo je povrede u napadima prije nego što su se vratili na dužnost, kažu zvaničnici.

Dvostranačka grupa senatora saopštila je novinarima u utorak da su SAD srećne što nijedan Amerikanac nije poginuo u napadima i pozvala je na snažniji odgovor protiv iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC).

"Ako Iran nastavi da prijeti našim trupama u Siriji i Iraku, po mom mišljenju, pravi vojni odgovor bio bi udar na baze za obuku IRGC i infrastrukturu unutar Irana", rekao je senator Lindsay Graham.

Penzionisani general Frank McKenzie, bivši komandant američkih snaga na Bliskom istoku, kaže za Glas Amerike da je poruka koju je Amerika poslala smanjenjem snaga u regionu predstavljala ohrabrenje za Iran.

"Njihov primarni cilj ostaje izbacivanje Sjedinjenih Država iz regiona. I to je razlog zašto je broj ovih napada u porastu", rekao je on.

Dvojica zvaničnika odbrane potvrdila su za Glas Amerike da se dron srušio u kasarnu u kojoj se nalaze američki vojnici prošlog mjeseca u vazdušnoj bazi Irbil.

Nije eksplodirao, ali je jedan zvaničnik rekao da je nekoliko vojnika moglo biti povrijeđeno ili ubijeno da se eksplozija dogodila.

XS
SM
MD
LG