Linkovi

Kulminacija opsade: Izraelski vojnici ušli u bolnicu Al Shifa


Izraelski vojnici šetaju bolničkim kompleksom Al Shifa, 15. novembar.
Izraelski vojnici šetaju bolničkim kompleksom Al Shifa, 15. novembar.

Izraelske trupe ušle su u srijedu u najveću bolnicu u Gazi i pretraživale sobe i podrum, rekli su svjedoci, što je kulminacija višednevne opsade koja je izazvala globalnu uzbunu zbog sudbine hiljada civila zarobljenih unutra.

Bolnica Al Shifa u gradu Gaza postala je glavna meta kopnene operacije izraelskih snaga, koje kažu da Hamasovi borci bolnicu koriste za svoje operacije u štabu u tunelima ispod bolnice, što Hamas negira.

Izrael je saopštio da su njegove trupe otkrile neodređeno oružje i "terorističku infrastrukturu" unutar bolničkog kompleksa nakon što su ubili borce u sukobu napolju. Kada su ušli, rekli su da nije bilo borbi i trvenja sa civilima, pacijentima ili osobljem.

Vojska je objavila fotografije vojnika koji stoji pored kartonskih kutija s natpisom "medicinski materijal" i "hrana za bebe" na engleskom, na lokaciji za koju je Reuters potvrdio da je unutar terena. Druge fotografije prikazuju izraelske trupe u taktičkoj formaciji kako prolaze pored improvizovanih šatora i dušeka.

Svjetska pažnja usmjerena je na sudbinu stotina pacijenata zarobljenih unutar bolnice i hiljada raseljenih civila koji su tamo potražili sklonište. Zvaničnici Gaze kažu da su mnogi pacijenti, uključujući tri novorođene bebe, umrli posljednjih dana kao rezultat izraelskog opkoljavanja objekta.

"Prije ulaska u bolnicu, naše snage su se suočile sa eksplozivnim napravama i terorističkim odredima, došlo je do borbi u kojima su teroristi ubijeni", saopštila je izraelska vojska.

"Možemo potvrditi da su inkubatori, hrana za bebe i medicinske potrepštine koje su dovezli tenkovi IDF-a iz Izraela uspješno stigli do bolnice Shifa. Naši medicinski timovi i vojnici koji govore arapski su na terenu kako bi osigurali da ove zalihe stignu do onih kojima su potrebne", izraelska vojska rekao je.

Doktor Ahmed El Mohallalati, hirurg, rekao je Reutersu telefonom u srijedu ujutro da se osoblje skrivalo dok su se borbe odvijale oko bolnice tokom noći. Zvuk onoga što je opisao kao "neprekidna pucnjava iz tenkova" mogao se čuti u pozadini dok je govorio.

Nakon "užasnih" zvukova sukoba, "jedan od velikih tenkova je ušao u bolnicu sa istočne glavne kapije, a oni su bili, samo su bili parkirani ispred bolničke hitne pomoći", rekao je.

Izraelci su unaprijed rekli upravi bolnice da planiraju ući, rekao je on. Trupe tek treba da uđu u glavnu zgradu u kojoj se on skriva.

Nakon pet dana, tokom kojih je rekao da je bolnica bila podvrgnuta izraelskom napadu, bilo je olakšanje barem što se stiglo do "krajnje tačke", s trupama koje su sada unutra umjesto da pucaju izvana.

Bio je zabrinut za sudbinu svojih pacijenata, uključujući bilo kakvu ishitrenu evakuaciju, ali nije brinuo o potencijalnim sukobima u kompleksu, rekavši da su izraelske tvrdnje da su unutra bili borci bila "velika laž".

Izraelci su koristili "sve vrste oružja" i "direktno gađali bolnicu" tokom svoje opsade, rekao je on.

Drugi svjedok u bolnici, do kojeg smo došli telefonom, rekao je da su tenkovi ušli u kompleks u 3:00 ujutro, da su izraelske trupe počele pretraživati podrum i ulaziti u zgrade.

"Bilo je veoma opasno gledati sa staklenog prozora. Uprava bolnice nam je rekla da ih je okupaciona vojska obavijestila da žele da nas pretresu i da pretražuju sobu po sobu. Veoma sam uplašen", rekao je čovjek, tražeći da mu se ime ne zna iz straha od izraelske odmazde.

"Nije bilo pucnjave jer u objektu nije bilo naoružanih ljudi. Vojnici su se ponašali slobodno kao i ljudi u bolnici, ljekari, ranjenici i raseljeni", rekao je muškarac.

Kasnije je rekao Reutersu da se povremeno čula pucnjava i da se krio.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG