Linkovi

Istraživanje: Bidenove glasače više motiviše Trumpov poraz, nego podrška predsjedniku


Donald Trump i Joe Biden u predizbornoj debati 22. oktobra 2020. (AP /Patrick Semansky)
Donald Trump i Joe Biden u predizbornoj debati 22. oktobra 2020. (AP /Patrick Semansky)

Amerikanci koji bi glasali za demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima 2024. kažu da su više motivisani sprječavanjem Donalda Trumpa da se vrati u Bijelu kuću, nego što podržavaju aktuelnog predsjednika, pokazala je nova anketa Reutersa i Ipsosa.

Dvodnevna anketa pokazala je da su Biden i Trump blizu po podršci. Republikanca podržava 51 posto ispitanika, a demokratu 49 odsto.

Bidenove pristalice su bile sklonije, od onih koji podržavaju Trumpa, da kažu da bi glasali za Bidena samo da bi spriječili Trumpa da pobijedi. To je mogući pokazatelj niskog entuzijazma za Bidena, ali i prezira demokrata prema Trumpu.

Oko 50 posto Bidenovih pristalica u anketi je opisalo svoj glas kao „protiv Donalda Trumpa i njegove politike”, u poređenju sa 38 odsto koji je reklo da će glasati „da podrže Joea Bidena i njegovu politiku”.

Dvanaest odsto Bidenovih pristalica reklo je da nisu sigurni koji razlog bolje objašnjava njihov izbor.

Među Trumpovim pristalicama, 40 odsto je reklo da će glasati protiv Bidena, a 42 odsto je reklo da bi glasalo za Trumpa da podrži republikanca i njegovu politiku.

Ostali, njih oko 18 odsto, nisu bili sigurni koji je razlog primjenjiv.

Trump je favorit za republikansku nominaciju, iako njegova stranka nije zvanično nominovala nijednog kandidata.

Nedostatak entuzijazma

Demokratski stratezi kažu da rezultati ankete potkrjepljuju stav da Biden treba da iznese afirmativne argumente za svoj reizbor, posebno u državama gde je u tijesnoj trci sa Trumpom, kao što su Georgia i Sjeverna Karolina.

Mnogi Amerikanci, kako navode, i dalje nisu upoznati sa Bidenovom ekonomskom politikom, koja je dovela do toga da je Kongres odobrio značajna nova ulaganja u infrastrukturu SAD.

"Biden 100 odsto mora jasno da artikuliše svoju ekonomsku viziju", rekao je Michael Ceraso, demokratski strateg koji je radio na predizbornim kampanjama bivšeg predsjednika Baracka Obame.

"Mislim da Georgiju ne možete pobijediti u ovom izbornom ciklusu ako je to samo poruka protiv Trumpa".

Jesse Ferguson, strateg koji je radio za predsjedničku kandidaturu demokratkinje Hillary Clinton 2016, smatra da bi Bidenov tim trebalo da koristi podatke za poređenje sa Trumpom, a ne da ga samo napada.

Bidenova kampanja je odbila da komentariše rezultate ankete i umjesto toga ponovila ranije saopštenje od 8. novembra u kojem se navodi da je „Bidenova agenda široko prihvaćena i da Trump sputava republikance zbog svog ekstremizma”.

Većina Amerikanaca podržava Bidena u nekim važnim društvenim pitanjima, možda najviše kada je riječ o pravu na abortus, što su pokazale i ranije ankete Reutersa i Ipsosa.

Bidenov mandat djelimično je obilježila njegova nepopularnost sa rejtingom od oko 40 odsto, historijski visokom inflacijom i zabrinutošću oko njegovih godina - sa 80, koliko ima sada, Biden već najstariji predsjednik u historiji.

Trump, koji ima 77 godina, bauk je za ljevicu ali i neke konzervativce, zbog zapaljivih izjava o imigrantima i ženama, kao i pokušajima da preokrene rezultate izbora 2020. u svoju korist.

Mnogi Amerikanci su, međutim, siti i Bidena i Trumpa.

Nova anketa Reutersa i Ipsosa pokazala je značajnu podršku nezavisnom kandidatu Robertu F. Kennedyju mlađem, glasnom protivniku vakcina i potomku poznate političke porodice.

U hipotetičkom takmičenju, 30 odsto anketiranih izabralo je Bidena, 32 odsto Trumpa, a čak 20 odsto Kennedyja. Ostali su rekli da nisu sigurni ili da neće glasati.

Anketa je sprovedena online, i u njoj je učestvovalo 1.006 odraslih ispitanika širom SAD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG