Linkovi

Analiza: "Biden bi trebalo da žali zbog svoje odluke"


Talibanski borac trči prema okupljenima na aerodromu u Kabulu. 16. avgusta, 2021. (Foto: Reuters)
Talibanski borac trči prema okupljenima na aerodromu u Kabulu. 16. avgusta, 2021. (Foto: Reuters)

U komentaru za časopis “Spoljni poslovi” (Foreign Affairs), Has poručuje: “Bidena su nedavno pitali da li žali zbog svoje odluke da povuče sve američke trupe iz Afganistana. Odgovorio je da ne žali, ali trebalo bi”. 

“Brzi pad Kabula podsjeća na sramotni pad Sajgona 1975. Osim lokalnih posljedica - rasprostranjene odmazde, oštre represije nad ženama i djevojkama i masovni izbjeglički talasi - američki strateški i moralni neuspjeh u Afganistanu pojačaće pitanja o pouzdanosti SAD među prijateljima i neprijateljima podjednako,” tvrdi Ričard Has, predsjednik uticajnog Savjeta za spoljnopolitičke odnose u Washingtonu .

General Vesli Klark, bivši glavnokomanujući sjevernoatlantske alijanse, koja je bila angažovana i u Afganistanu, smatra da je najnoviji obrt rezultat “dvije decenije promašene politike, procjena i postavljenih prioriteta u Afganistanu”.

U intervjuu za CNN je takođe rekao:

"Mislim da Bidenova administracija smatra da je stigla do kraja puta. Postalo je jasno da neće moći da stvori ili pomogne u stvaranju afganistanske vlade koja bi uživala podršku svog naroda. Bez te podrške, ni njena vojska nije imala podršku naroda. To je bolno. To je tragično".

Bivši šef Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Trumpovoj administraciji H.R. Mekmaster u konzervativnom Wall Street Journalu navodi:

“Samozvani stratezi u Washingtonu i dalje racionalizuju povlačenje SAD iz Afganistana kao nužni potez kako bi se usredsredili na Kinu i nadmetanje supersila. Međutim, odbijanje da se afganistanskom narodu pruži podrška neophodna za sprječavanje humanitarne katastrofe ohrabruje Kinu, Rusiju i druge protivnike željne da proglase SAD nepouzdanim partnerom i silom čiji uticaj opada”.

“Jaz između fantazije u Washingtonu i stvarnosti u Afganistanu objašnjava zašto smo došli do ove tačke", smatra Mekmaster.

U intervjuu američkoj TV stanici NBC, bivši komandant NATO-a, admiral Džejms Stavridis prognozirao je da će rezultat povlačenja biti ponovno jačanje al Kaide i ISIL-a u Afganistanu, sa "rizikom po domovinu" i kako smatra, "pogoršanjem mišljenja naših saveznika o nama".

Stavridis zaključuje:

“Talibane smo potcijenili”.

XS
SM
MD
LG