Linkovi

Amerika upozorava na sve veću agresivnost Kine


Kineski vojni avion J-16 leti blizu američkog RC-135 aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog Kineskog mora. 26. maj, 2023. (Foto: AP)
Kineski vojni avion J-16 leti blizu američkog RC-135 aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog Kineskog mora. 26. maj, 2023. (Foto: AP)

Sekretar za odbranu Lloyd Austin izjavio je u četvrtak da je "nesretno" što je Kina odbila zahtjev da se Austin i njegov kineski kolega Li Shangfu sastanu dok obojica prisustvuju dijalogu Šangri-La u Singapuru.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa japanskim ministrom odbrane Yasukazuom Hamadom tokom posjete Tokiju, Austin je rekao da bi pozdravio "svaku priliku za angažovanje sa liderima" i da vjeruje da ministarstva odbrane treba da imaju otvorene kanale komunikacije.

Austin je izjavio da zemlje sa "značajnim mogućnostima" treba da razgovaraju međusobno kako bi riješile krizu i spriječile da situacija izmakne kontroli.

Sekretar za odbranu Lloyd Austin i ministar odbrane Japana Yasukazu Hamada, Tokijo, Japan. 1. juni, 2023. (Foto: AP/ Franck Robichon)
Sekretar za odbranu Lloyd Austin i ministar odbrane Japana Yasukazu Hamada, Tokijo, Japan. 1. juni, 2023. (Foto: AP/ Franck Robichon)

Neodržavanje sastanka američkih i kineskih zvaničnika odbrane dolazi u vrijeme zahlađenih odnosa koji su uključivali američko obaranje kineskog špijunskog balona, napetosti oko podrške SAD Tajvanu, kao i ono što su SAD nazvale "nepotrebno agresivnim" presretanjem američkog vojnog aviona od kineskog borbenog aviona.

Ministar Hamada je izjavio da su se on i Austin složili da blisko sarađuju na izazovima koje predstavlja Kina i da je važno održati iskren dijalog sa Kinom.

Hamada je također rekao da će Japan i SAD sarađivati sa Južnom Korejom u zajedničkim naporima protiv, kako je rekao, provokativnih akcija Sjeverne Koreje.

Njegov komentar je došao dan nakon neuspjeha sjevernokorejskog lansiranja špijunskog satelita. Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN zabranjuju Severnoj Koreji da koristi tehnologiju balističkih projektila.

Austin je sjevernokorejski nuklearni i raketni program nazvao "opasnim i destabilizujućim". On je rekao da će SAD preduzeti sve neophodne mjere da obezbijede svoju domovinu i odbrane svoje saveznike.

Američki zvaničnici za odbranu upozorili su na "alarmantno povećanje" broja agresivnih presretanja koja preduzimaju kineski vojni avioni i brodovi. Posljednji takav slučaj bio je blizak susret kineskog lovca i američkog vojnog aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora prošle nedjelje.

Takva "rizična" presretanja imaju "potencijal da izazovu nebezbjedan incident ili pogrešan proračun", izjavila su dvojica zvaničnika američke odbrane koji su govorili o incidentu pod uslovom anonimnosti.

U utorak, SAD su objavile snimak, kako su navele, nepotrebno agresivnog manevra kineskog pilota tokom presretanja američkog vojnog aviona RC-135, koje se dogodilo 26. maja.

Kineski pilot "letio je direktno ispred i u krugu od oko 120 metara od nosa RC-135, primoravajući američke avione da lete kroz turbulencije", izjavio je portparol Indo-Pacifičke komande, koja nadgleda američku vojnu aktivnost u regionu.

Portparol je rekao da je američki avion "sprovodio bezbjedne i rutinske operacije iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, u skladu sa međunarodnim zakonom" kada je došlo do presretanja.

U saopštenju, Indo-PACOM je pozvao sve zemlje da bezbjedno koriste međunarodni vazdušni prostor u skladu sa međunarodnim zakonom, dodajući da će Sjedinjene Države "nastaviti da lete, plove i rade – bezbjedno i odgovorno – gdje god to međunarodno pravo dozvoljava."

Kina okrivljuje Ameriku

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova, Mao Ning u srijedu je okrivio SAD za incident, rekavši da je avion "izbliza izviđao Kinu što je ozbiljno ugrožavalo suverenitet i bezbjednost Kine."

"Sjedinjene Države moraju odmah da prestanu sa takvim opasnim provokacijama", naveo je Mao.

Međunarodni sud u Hagu zaključio je da Kina nema historijsko pravo nad Južnim kineskim morem, ali je Peking ignorisao tu odluku.

SAD često sprovode operacije u tom moru i iznad njega da bi osporile teritorijalne tvrdnje Kine i drugih, kao i da bi promovisale slobodan prolaz kroz međunarodne vode, preko kojih se preveze polovina proizvoda za trgovinu na svijetu, što svake godine vrijedi hiljade milijardi dolara.

Peking tvrdi polaže pravo na sve u Južnokineskom moru, dok Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam također tvrde da im pripadaju određena ostrva.

XS
SM
MD
LG