Linkovi

Kina odbila zahtjev SAD-a za susret ministara odbrane


Američki ministar odbrane Lloyd Austin.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Kina je odbila zahtjev SAD-a za sastanak šefova odbrane na godišnjem sigurnosnom forumu u Singapuru ovog vikenda, izvještavaju mediji u ponedjeljak, što je novi znak napetosti između sila.

Pentagon je rekao da vjeruje u otvorenu komunikaciju "kako bi se osiguralo da konkurencija ne pređe u sukob".

Prošle sedmice, glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da je Ministarstvo odbrane razgovaralo o pokretanju pregovora između Lloyda Austina i njegovog kineskog kolege Lija Shangfua, koji je u martu imenovan za ministra odbrane.

Mogućnost njihovog sastanka pomno se pratila s obzirom na regionalne sigurnosne tenzije i trgovinske sporove koji su poremetili planove za ponovno angažovanje dvije najveće svjetske ekonomije.

Prošle sedmice, američka ministrica trgovine Gina Raimondo i kineski ministar trgovine Wang Wentao razmijenili su tvrdnje o trgovini, investicijama i izvoznim politikama na sastanku u Washingtonu koji je označio prvu razmjenu na nivou vlade SAD-a i Kine u posljednjih nekoliko mjeseci.

Stručnjak za sigurnost sa sjedištem u Singapuru Ian Storey rekao je da kineska odluka da izbjegne Austin ne sluti na dobro.

"U vrijeme rastućih tenzija između SAD-a i Kine, odbijanje generala Lija da se sastane sa svojim američkim kolegom dodatno će istrošiti regionalne živce", rekao je Storey.

Austin i Li će biti u Singapuru kako bi prisustvovali godišnjem Shangri-La dijalogu koji se otvara u petak, neformalnom okupljanju zvaničnika i analitičara odbrane.

Očekuje se da će obojica održati bilateralne sastanke sa kolegama iz cijelog regiona.

Kineski zvaničnici tek treba da objasne Lijevo odbijanje, ali neki sigurnostni analitičari kažu da je mogući razlog ljutnja Pekinga zbog američkih sankcija protiv njega.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG