Linkovi

Pentagon: "Agresivan" manevar kineske letjelice blizu američkog vojnog aviona


Arhiv - Kineski avion PLA J-16 (Foto: AP/Taiwan Ministry of Defense)
Arhiv - Kineski avion PLA J-16 (Foto: AP/Taiwan Ministry of Defense)

Kineski borbeni avion izveo je "nepotrebno agresivan" manevar blizu američkog vojnog aviona iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, saopštile su Sjedinjene Države u utorak.

Američka vojna komanda zadužena za indo-pacifički region u saopštenju je navela da je kineska letjelica J-16 izvela manevar prošle nedjelje i primorala američki avion RC-135 da leti kroz turbulencije.

"Sjedinjene Države će nastaviti da lete, plove i djeluju - bezbjedno i odgovorno - gdje god je to dozvoljeno međunarodnim pravom", navodi se u saopštenju.

Na snimku se vidi kako borbeni avion prolazi ispred američke letjelice, čija se pilotska kabina trese zbog turbulencije.

Portparol kineske ambasade u Washingtonu nije komentarisao detalje novog slučaju, ali je rekao da duže vrijeme "SAD raspoređuju letjelice i brodove za bliski nadzor Kine, i da to predstavlja ozbiljnu opasnost po nacionalnu bezbjednost zemlje".

"Kina poziva SAD da zaustave te opasne provokacije i prestanu da prebacuju krivicu na Kinu", rekao je portparol u odgovoru na zahtjev Rojtersa za komentar.

Kineski zvaničnici su ranije navodili da nije dobro za mir to što SAD šalju brodove i avione u Južno kinesko more.

Međutim, slična presretanja se povremeno događaju. Avion kineske vojske je u decembru bio na tri metra od letjelice američkih vazduhoplovnih snaga koja je bila primorana na manevre da izbjegne sudar u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Presretanje je uslijedilo nakon, kako su SAD saopštile, nedavnog trenda sve opasnijeg ponašanja kineskih vojnih aviona.

Najnoviji incident dogodio se dan nakon što je Kina odbila zahtjev američkog sekretara za odbranu Lloyda Austina da se sastane sa kineskim kolegom na marginama samita u Singapuru ove nedelje.

Visoki zvaničnik Pentagona, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je Kina, od 2021. godine, odbila ili nije odgovorila na više od 10 zahtjeva da razgovara sa američkim vojnim zvaničnicima.

Odnosi Pekinga i Washingtona su napeti zbog niza pitanja, među kojima su Tajvan, stanje ljudskih prava u Kini, te njene vojne aktivnosti u Južnom kineskom moru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG