Linkovi

Ko će kontrolisati američki Senat?


FILE - The dome of the U.S. Capitol Building is seen on Capitol Hill in Washington.
FILE - The dome of the U.S. Capitol Building is seen on Capitol Hill in Washington.

Kontrola američkog Senata i dalje je neizvjesna ranije u srijedu, zbog tijesnih rezultata u nekolicini država, uključujući Sjevernu Karolinu, Maine i Georgiju.

U Coloradu su demokrate napravile ključni preokret kada je aktuelni republikanac Cory Gardner izgubio od demokratskog izazivača Johna Hickenloopera, bivšeg guvernera. Gardner je posljednji preostali republikanski državni zvaničnik u državi koja se nekoć smatrala ključnom za izbore.

Prema nestranačkom političkom izvještaju Cook, samo sedam od 35 mjesta u Senatu na izborima u utorak je ocijenjeno istinski neizvjesnim. Republikanci u Senatu izborni utorak dočekali su sa većinom od 53 naspram 47, ali su suočeni s teškim izbornim ciklusom, jer ove godine brane dvostruko više mjesta nego demokrate.

Republikanci su, ipak, uzeli mjesto u Alabami, a Trump je podržao bivšeg fudbalskog trenera Tommyja Tubervillea koji je pretukao sadašnjeg demokratskog senatora Douga Jonesa. Senatsko mjesto Alabame bilo je jedino neizvjesno mjesto ove godine koje su držale demokrate.

Former Auburn football coach Tommy Tuberville speaks to supporters after he defeated Jeff Sessions in Republican primary for U.S. Senate, Tuesday, July 14, 2020, in Montgomery, Ala. (AP Photo/Butch Dill)
Former Auburn football coach Tommy Tuberville speaks to supporters after he defeated Jeff Sessions in Republican primary for U.S. Senate, Tuesday, July 14, 2020, in Montgomery, Ala. (AP Photo/Butch Dill)

Pobjedom u Koloradu i porazom u Alabami, demokratama su sada za čistu pobjedu potrebna tri mjesta, ako demokratski predsjednički kandidat Joe Biden osvoji predsjedništvo i četiri mjesta ako ponovno bude izabran američki predsjednik Donald Trump.

Sa većinom koju grade u Predstavničkom domu SAD-a, demokratama će kontrola nad Senatom biti presudna za uspješno obavljanje poslova sljedećeg stanovnika Bijele kuće. Većinska stranka u Senatu takođe će razmatrati buduća imenovanja u Vrhovnom sudu i saveznih sudijskih tijela.

Vođa senatske većine Mitch McConnell iz Kentuckyja pobijedio je očekivano na ponovnim izborima, uprkos dobro finansiranom izazivaču demokratskoj kandidatkinji Amy McGrath.

U pobjedničkom govoru u utorak naveče, McConnell je rekao da se nacija suočila sa značajnim izazovima i da kreće naprijed nakon izbora.

"Još ne znamo koji će predsjednički kandidat započeti novi mandat u januaru, ne znamo ni koja će stranka kontrolisati Senat. Ali neke su stvari već sigurne. Znamo da pred nama ostaju ozbiljni izazovi, izazovi koji moraju biti važniji od naše političke polarizacije. Znamo da naš sljedeći predsjednik treba ujediniti zemlju, jer svi nastavljamo da iznosimo različite ideje, ali i obaveze na sto", rekao je McConnell.

Međutim, ako demokrate dobiju kontrolu nad Senatom, McConnell više neće obavljati najvišu lidersku funkciju. Umjesto toga, lider manjine u Senatu Chuck Schumer, njujorški demokrata, preuzeće tu poziciju u Senatu.

Senate Minority Leader Chuck Schumer
Senate Minority Leader Chuck Schumer

Zemlja bi se tada suočila - ili s podijeljenom vladom, ako Trump osvoji drugi mandat, i to sa republikancima koji kontrolišu Bijelu kuću, i demokratama koje kontrolišu Kongres - ili s jedinstvenom vladom, s demokratima koji kontrolišu Kongres i Bijelu kuću, ukoliko Biden prevlada.

Trumpov saveznik, republikanski senator Lindsey Graham, porazio je demokratskog izazivača Jaimea Harrisona u Južnoj Karolini. Harrison, bivši predsjednik Demokratske državne stranke Južne Karoline, podigao je nadu demokrata srušivši rekord u najvećem prikupljanju sredstava ikad zabilježenom u jednom kvartalu u senatskoj utrci - rekordnih 57 miliona dolara. Kao predsjedavajući pravosuđa u Senatu, Graham je nedavno odigrao ključnu ulogu u potvrđivanju Trumpove kandidatkinje za Vrhovni sud, Amy Coney Barrett.

Kontrola nad Senatom mogla bi zavisiti od ishoda glasanja u Georgiji, gdje su oba mjesta u državnom Senatu na izborima.

Demokratski izazivač Jon Ossoff preuzima dužnost republikanca Davida Perduea. Drugo mjesto bilo je trosmjerna utrka na posebnim izborima. Aktuelni republikanski senator Kelly Loeffler i sveštenik Raphael Warnock, novi demokrata na političkoj sceni, osigurali su dovoljno glasova za prolazak pored republikanskog predstavnika Douga Collinsa.

Drugi krug između Loefflera i Warnocka, 5. januara 2021. godine, znači da se o konačnom sastavu američkog Senata može odlučiti tek sljedeće godine.

Republikanci takođe pomno prate utrku za Senat u Iowi, gdje je sadašnja republikanska senatorka Joni Ernst zaostajala nekoliko bodova iza demokratske izazivačice Therese Greenfield u većini anketa u danima koji su prethodili izborima. I Ernst i Greenfield istakle su svoju posvećenost poljoprivredi u ovoj poljoprivrednoj državi.

Međutim, Ernst je snažno podržala Trumpove trgovinske ratove s Kinom koji su mnogim poljoprivrednicima prouzrokovali ekonomsku nesigurnost, a nedavno se spotaknula tokom debate kad su je pitali da navede trenutnu cijenu kukuruza.

Republikanci su takođe bili usmjereni na Maine gdje je sadašnja senatorka Susan Collins za nekoliko bodova zaostajala za bivšom državnom predstavnicom Sarom Gideon tokom većine jeseni. A u ključnoj državi Sjeverna Karolina, republikanski senator Thom Tillis borio se protiv bivšeg državnog senatora Cala Cunninghama.

U američkom Predstavničkom domu, očekivalo se da će demokrate graditi svoju većinu s čistim dobitkom od najmanje pet mjesta.

Predsjedavajuća doma Nancy Pelosi iz Kalifornije vjerojatno će biti ponovo izabrana na svoje mjesto kad se novi Kongres sastane sljedećeg januara. Novinarima je tokom telefonskog razgovora ranije u utorak rekla: "Ovi izbori su ništa drugo nego vraćanje duše Americi, da li će naša nacija slijediti glasove straha ili ćemo odabrati nadu".

XS
SM
MD
LG