Linkovi

Pitanje pobjednika i dalje nije riješeno


Trump - Biden

Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova koje delegiraju savezne države.

Još šest država ostaju neproglašene: Pennsylvania (20 glasova), Georgia (16), Sjeverna Karolina (16), Arizona (11), Nevada (6) i Aljaska (3). Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

Trumpu glas u Maineu

Glas Amerike procjenjuje da će predsjednik SAD Donald Trump osvojiti posljednji preostali elektorski glas u saveznoj državi Maine, koja svoje glasove dodjeljuje na osnovu ishoda u dva kongresna distrikta.

Prethodno je Glas Amerike predvidio da će tri glasa u toj državi na krajnjem sjeveroistoku SAD pripasti Joe Bidenu, koji je dobio više glasova u prvom kongresnom distriktu (što mu je donijelo jedan glas) i ukupno u državi (što mu je donijelo dva elektorska glasa).

Sada je predsjednik Trump dobio posljednji preostali glas, jer je osvojio više glasova u drugom kongresnom distriktu.

Novi Trumpov tweet o brojanju glasova

Predsjednik Donald Trump na Twitteru je poručio: Zaustavite brojanje!

Trumpove pristalice na različitim protestima su skandirale različite parole: "zaustavite glasanje" ispred centra za brojanje glasova u Detroitu u Michiganu, i "prebrojite te glasove" u Phoenix u Arizoni, prenosi Business Insider.

Inače, kampanja republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima je u srijedu podnijela tužbe u tri države ključne za određivanje pobednika - Georgiji, Michiganu i Pennsylvaniji zbog, kako su ukazali, sumnje u nepravilnosti sa glasačkim listićima - dok je u Wisconsinu.

Trumpov tim zatražio ponovno brojanje glasova. Sam predsjednik je do sada više puta, bez iznošenja dokaza, izražavao sumnju u izbornu proceduru u SAD.

Biden 253, Trump 213

Američki mediji predvidjeli su u srijedu da će bivši potpredsjednik Joe Biden biti pobjednik u saveznim državama Michigan i Wisconsin, što ga stavlja gotovo nadomak pobjede na američkim predsjedničkim izborima.

Biden bi mogao da dostigne prag od 270 glasova za Elektorski koledž, koliko je potrebno za pobjedu na izborima ako, pored Michigana i Wisconsina, zadrži svoju vodeću poziciju u Arizoni i Nevadi.

Sve te države, osim Nevade, podržale su Donalda Trumpa na izborima 2016. godine.

Trump, međutim, još uvijek ima put do pobjede ako uspije da povrati bilo koju od država u kojima Biden vodi.

Predsjednik vodi u drugim državama u kojima još nije iznijeta procjena pobjednika: Pennsylvania, Georgia, Sjeverna Karolina i Aljaska.

Ukoliko osvoji njih, ali ne preuzme i države koje su naklonjene Bidenu, Trump bi na kraju imao 268 glasova Elektorskog koledža, što je malo ispod ukupnog broja potrebnog za pobjedu.

Pobjeda u Michiganu

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden pobijedio je u Michiganu, projekcija je Glasa Amerike.

U.S. Democratic presidential nominee and former Vice President Joe Biden speaks about voting results from the 2020 U.S. presidential election during an appearance in Wilmington, Delaware, U.S., November 4, 2020. REUTERS/Kevin Lamarque
U.S. Democratic presidential nominee and former Vice President Joe Biden speaks about voting results from the 2020 U.S. presidential election during an appearance in Wilmington, Delaware, U.S., November 4, 2020. REUTERS/Kevin Lamarque

Obraćanje Bidena

"Nisam došao da proglasim pobjedu - već da kažem da, kada bude prebrojan svaki glas, očekujem da budemo proglašeni pobjednicima", izjavio je Joe Biden demokratski predsjednički kandidat, u gradu Wilmingtonu u američkoj državi Delaware.

Biden je rekao da je prema podacima njegovog izbornog tima jasno da će osvojiti više od 270 elektorskih glasova - koliko je potrebno da bi bio izabran za predsjednika SAD-a.

"Učinak nam je mnogo bolji od skora predsjednika Trumpa u državama Michigan i Wisconsin 2016. U Pennsylvaniji ​smo dobili 78 odsto glasova putem pošte. Osvojili smo više od tri miliona neposrednih glasova građana", rekao je demokratski kandidat.

"Dokazali smo da je demokratija u srži ove nacije. Čak i u okolnostima pandemije izuzetno veliki broj građana je glasao. Ovdje građani vladaju, moć im ne može biti uzeta. Ona dolazi od građana i oni imaju moć da odrede ko će biti predsjednik", rekao je Biden.

Prema njegovim riječima, kampanja je bila oštra u veoma teškom vremenu za zemlju.

"Kada se izbori završe treba da ostavimo oštru retoriku iza sebe. Da ponovo počnemo da se viđamo, slušamo, poštujemo i brinemo jedni za druge. Da se ujedinimo kao nacija. Znam koliko su nam suprotstavljena gledišta. Da bismo uspjeli - protivnike ne smijemo tretirati kao neprijatelje. Da budem jasan - u kampanji sam bio predstavvnik Demokratske stranke, ali ću ako budem izabran, biti predsjednik svih građana. Ova funkcija nije partijska i treba brinuti o građanima. I brinuću podjednako o svima. Onima koji su glasali za nas i one koji su glasali protiv", rekao je on.

Prema Bidenovim riječima - građani neće biti ušutkivani ili maltretirani.

"Ovo neće biti samo moja pobjeda - već pobjeda svih građana, Neće biti crvenih ili plavih država - već samo Sjedinjenih Država", zaključio je Biden u govoru u gradu Wilmingtonu u državi Delawareu.

Pobjeda u Wisconsinu

Joe Biden, demokratski predsjednički kandidat, odnio je pobjedu u američkoj državi Wisconsin pokazuju projekcije Glasa Amerike.

Osvojio je deset elektorskih glasova.

Kampanja republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa ranije je najavila da će tražiti ponovno prebrojavanje glasova u američkoj državi Wisconsin.

U saopštenju je Trumpove kampanje je zatraženo da se ponovo pregledaju i prebroje listići obrađeni, kako tvrde, u njihovom odsustvu.

Donald Trump
Donald Trump

Bidenu tri elektorska glasa u Maineu

Joe Biden osvojio je tri elektorska glasa u Maineu, državi na krajnjem sjeveroistoku SAD. Maine dodjeljuje dva elektorska glasa ukupnom pobjedniku u državi i po jedan za pobjedu u svakom od dva kongresna distrikta.

Glas Amerike predviđa da će Biden osvojiti većinu glasova u državi i većinu u prvom kongresnom distriktu, što donosi ukupno tri glasa.

Brojanje listića

Pobjednik u drugom kongresnom distriktu je i dalje suviše neizvjestan da bi se proglasio. Prije četiri godine demokrate su u Maineu dobile tri elektorska glasa, a predsjednik Donald Trump jedan.

Pobjednik američkih predsjedničkih izbora još nije jasan jer službenici u nekoliko država broje glasačke listiće, uključujući veliki broj glasova poslanih poštom poslanih kao alternativa posjećivanju biračkih mjesta usred pandemije koronavirusa.

Ni predsjednik Donald Trump ni demokratski izazivač Joe Biden nisu sigurni pobjednici u državama u kojima se može odrediti pobjednik.

Prema podacima agencije AP, još se ne zna ko je dobio Georgiju, Drugi distrikt u Maineu, Nevadu, Michigan, Sjevernu Karolinu, Wisconsin i Pennsylvaniju.

Pomno će se pratiti rezultati iz Pensilvanije, Michigana i Wisconsina, država koje su pomogle Trumpu da pobijedi 2016. godine i ponovo su se pojavile kao glavno izborno ratište 2020. godine.

Završeno glasanje

Glasanje na izborima u SAD je završeno, birališta su zatvorena i u većini saveznih država proglašeni su očekivani pobjednici, ali se glasovi i dalje broje u nekoliko takozvanih presudnih država, kao što su Nevada, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Georgia i Sjeverna Karolina.

Rezultati

Demokrata Joe Biden odnio je pobjedu na Havajima koji donose četiri elektroska glasa.

Donald Trump, republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država osvojio je elektorske glasove u državi Florida, pokazale su projekcije Glasa Amerike. Ukupno njih 29. Pobjeda u toj američkoj državi bila mu je neophodna kako bi ostao u trci za drugi predsjednički mandat.

Trump je pobijedio je u Iowi.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden pobijedio je u Minnesoti.

Predsjednik Donald Trump pobijedio je i u Montani.

Trump pobijedio je u Texasu, koji ima 38 elektorskih glasova.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden pobijedio je na Rhode Islandu.

Trump je pobijedio je u Mississippiju.

Predsjednik Donald Tramp pobijedio je u državama Ohio, Idaho i Louisiana. Nijedan republikanski predsjednik, u novijoj američkoj historiji, nije osvojio predsjednički mandat - a da nije odnio pobjedu u državi Ohio.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden pobijedio je u Virginiji.

Predsjednik Donald Trump pobijedio je u Sjevernoj Dakoti i Kansasu, a demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u New Hampshireu.

Trump pobjednik je u državama Utah i Wyoming.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden je, prema projekcijama, pobjednik u državama na zapadnoj obali - Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu.

Predsjednik Donald Trump pobijedio je u Missouriju.

Kandidat Joe Biden pobijedio je u Novom Meksiku.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden pobijedio je u Illinoisu.

Predsjednik Donald Trump pobijedio je u Južnoj Karolini i Zapadnoj Virginiji.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden pobijedio je u Connecticutu, dok je predsjednik Trump osvojio 3 od 5 elektorskih glasova u Nebraski.

Biden je pobijedio je i u Coloradu.

Predsjednik Donald Trump pobijedio je u Alabami, Arkanzasu, Južnoj Dakoti i Tennesseeu.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden pobjednik je u prestolnici. Washingtonu.

Biden je pobijedio u državama New York i New Jersey.

Biden je pobijedio u Delawareu i Marylandu, a Trump u Oklahomi.

Biden je odnio pobjedu u američkoj državi Massachusettsu, gdje je osvojio 11 elektorskih glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, Trump je očekivano pobijedio u Indiani i Kentuckyju, a Biden u Vermontu.

Izborni dan

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden visits a youth center in Wilmington, Del., on Election Day Tuesday, Nov. 3, 2020. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden visits a youth center in Wilmington, Del., on Election Day Tuesday, Nov. 3, 2020. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden nije želio da predvidi ishod izbora. Biden je novinarima u Delawareu rekao da je "sujevjeran" kada je riječ o predviđanju rezultata, ali da je "optimista".

Dodao je da je od savjetnika čuo da postoji "ogroman odziv" među mladima, ženama i starijim Afroamerikancima u državama kao što su Georgia i Florida, ali da je "sve neizvjesno". Biden nije htio da se obaveže da će komentarisati rezultate tokom izborne noći, čak i slučaju da se predsjednik Trump oglasi.

"Govoriću ako za to bude povoda. Ako ne, čekaću dok se glasovi ne prebroje naredni dan", rekao je Biden.

Biden je na izborni dan posjetio odlučujuću državu Pennsylvaniju. Prvo je obišao kuću u Scrantonu, gdje je proveo djetinjstvo, a na jednom od zidova u dnevnoj sobi je napisao: "Od ove kuće do Bijele kuće, uz božju pomoć. Joe Biden 11-3-2020".

Predsjednik Donald Trump u utorak je posjetio sjedište svoje kampanje u Arlingtonu, u Virginiji gdje su ga pozdravile brojne pristalice. Trump je predvidio da će pobjediti, ali i priznao da bi mogao da izgubi.

U.S. President Donald Trump greets staff members while his son in-law and senior advisor Jared Kushner looks on as he visits his presidential campaign headquarters on Election Day in nearby Arlington, Virginia, U.S., November 3, 2020.
U.S. President Donald Trump greets staff members while his son in-law and senior advisor Jared Kushner looks on as he visits his presidential campaign headquarters on Election Day in nearby Arlington, Virginia, U.S., November 3, 2020.

"Mislim da ćemo imati izvanrednu noć, ali ovo su politika i izbori, i nikada ne znate", rekao je predsjednik. Takođe je dodao da njegova kampanja ima dobre rezultate u državama kao što su Florida, Arizona i Texas i naglasio važnost pobjede u Pennsylvaniji.

"Pobijediti je lako. Izgubiti nikada nije lako. Barem, ne za mene", poručio je Trump.

Agencija za cyber bezbjednost u Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost navodi da su američki izbori do sada sadržali uobičajene manje tehničke probleme, ali da nema znakova neke zloćudne cyber aktivnosti - bar još ne.

Visoki zvaničnik agencije je upozorio da bi lokalni i državni izborni sistemi mogli da imaju probleme kada se budu javljali rezultati, ali će vjerovatno uzrok biti velika potražnja koja se stavlja na sistem kako ljudi budu stalno posjećivali određene stranice da bi provjerili rezultate.

Glasanje u Sjedinjenim Državama protiče bez većih problema, a za sada se nisu ostvarila strahovanja o rasprostranjenom zastrašivanju birača. Na pojedinim biračkim mjestima u New Yorku bili su dugi redovi, ali se na mnogim biralištima, od Los Angelesa preko Detroita do Atlante, nije dugo čekalo na glasanje.

Zvaničnici su već upozorili da bi glasovi mogli da se prebrojavaju više dana, zbog ogromnog broja glasačkih listića koji su poslati poštom.

Glasanje u gradu Charlotteu, u američkoj državi Sjeverna Karolina, obilježio je incident kada se na biračkom mjestu pojavio muškarac koji je nosio oružje za koje je imao dozvolu, javila je agencija Reuters.

Policija je saopštila da se taj muškarac zadržao na biračkom mjestu nakon što je glasao.

"Moguće da je zastrašivao druge birače", ukazano je u policijskom saopštenju.

Policija je od njega zatražila da napusti područje biračkog mjesta - što je on i učinio. Uhapšen je dva sata kasnije kada se vratio na biračko mjesto, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG