Linkovi

Amerika predložila nacrt rezolucije o privremenom primirju u Gazi


Palestinci nose vreće brašna koje su uzeli iz kamiona pomoći u blizini izraelskog kontrolnog punkta u gradu Gaza
Palestinci nose vreće brašna koje su uzeli iz kamiona pomoći u blizini izraelskog kontrolnog punkta u gradu Gaza

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška tog tijela "za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće", prenosi agencija Reuters koja je imala uvid u tekst.

Washington je do sada izbjegavao da koristi riječ primirje u bilo kojim potezima UN-u o ratu Izraela i Hamasa, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsjednik Joe Biden koristio prošle nedjelje tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

U nacrtu američke rezolucije također se "utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafahu rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susjedne zemlje".

Ofanziva bi, kako se navodi, "imala ozbiljne posljedice po regionalni mir i bezbjednost" i zbog toga se naglašava da "ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima".

Nije poznato kada bi Savjet bezbjednosti, koji ima 15 članica, mogao da se izjasni o američkoj rezoluciji podnijetoj nakon što je Alžir u subotu zatražio da se to tijelo svjetske organizacije izjasni o rezoluciji te zemlje u kojoj se zahtijeva hitni humanitarni prekid vatre. Američka ambasadorica u UN je brzo signalizirala da bi uložila veto na alžirsku rezoluciju.

Washington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od poteza UN i već je dva puta uložio veto na rezolucije Savjeta bezbjednosti od 7. oktobra. Međutim, također je dva puta bio uzdržan i omogućio Savjetu da usvoji rezolucije kojima se tražilo više pomoći za Gazu i hitne i duže humanitarne pauze u borbama.

Amerika, Egipat, Izrael i Katar pregovaraju o pauzi u ratu i oslobađanju svih talaca koje Hamas drži u Gazi.

U Briselu, 26 od 27 članica Evropske unije pozvalo je na "hitnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog primirja" u Gazi, rekao je novinarima visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell.

On je dodao da se 26 članica saglasilo da "zahtijeva hitnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog primirja, bezuslovnog oslobađanja talaca i dostave humanitarne pomoći".

Borrell nije precizirao koja članica nije bila saglasna sa zahtjevom, ali su diplomate navele da je Mađarska blokirala slično saopštenje prije par dana.

XS
SM
MD
LG