Linkovi

Izrael prijeti napadima za ramazan ako Hamas ne oslobodi preostale taoce


Palestinci stižu u Rafah nakon evakuacije iz bolnice Nasser, 15. februar 2024.
Palestinci stižu u Rafah nakon evakuacije iz bolnice Nasser, 15. februar 2024.

Izraelske snage izvele su u ponedjeljak zračne napade i kopnene operacije u južnom pojasu Gaze, dok su zdravstveni zvaničnici Gaze rekli da je broj Palestinaca ubijenih od oktobra premašio 29.000 ljudi.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas saopćilo je da je tokom proteklog dana ubijeno 107 ljudi, a da je ukupan broj ranjenih u izraelskim operacijama u Gazi premašio 69.000. Ministarstvo uključuje civile i militante u svoje popise, ali je reklo da su oko dvije trećine žrtava u Gazi žene i djeca.

Izraelska vojska je u ponedjeljak izvijestila o napadima na Khan Younis, najveći grad u južnoj Gazi, dok postoji međunarodna zabrinutost zbog planirane izraelske ofanzive na obližnji grad Rafah.

Penzionisani izraelski general Benny Gantz, koji je dio ratnog kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je u nedjelju da će se, ako Hamas ne oslobodi preostale taoce prije muslimanskog svetog mjeseca ramazana „borbe proširiti na području Rafaha”.

Ramazan počinje 10. marta.

Gantz je rekao da će se svaka izraelska ofanziva na Rafah izvoditi u koordinaciji s Egiptom i Sjedinjenim Državama kako bi se olakšala evakuacija i „civilne žrtve svele na najmanju moguću mjeru”.

Više od polovine stanovništva Gaze sada je u Rafahu, a mnogi su tamo pobjegli usred izraelskih naredbi za evakuaciju i postepenog prelaska rata sa sjevernog dijela Gaze na južni kraj.

Izrael je započeo svoju vojnu kampanju za uništenje Hamasa nakon što su Hamasovi borci prešli u južni Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, prema izraelskim izvještajima i uzevši oko 250 ljudi za taoce. Vjeruje se da Hamas još uvijek drži oko 130 talaca u Gazi, uključujući 30 osoba za koje se pretpostavlja da su mrtvi.

Izrael je u nedjelju odbacio međunarodne pozive, uključujući i pozive svog glavnog saveznika, Sjedinjenih Država, za „unilateralno priznanje” palestinske državnosti, rekavši da se takav sporazum može postići samo pregovorima.

Netanyahu je pred svoju vladu iznio ono što je nazvao „deklarativnom odlukom” o palestinskoj državnosti, koja ju je jednoglasno odbila.

U saopštenju se navodi da jevrejska država „kategorički odbija međunarodne uredbe o trajnom aranžmanu sa Palestincima”.

Napori za postizanje rješenja o dvije države — nezavisne palestinske države na Zapadnoj obali i Gaze s obje strane Izraela — zaustavljeni su od 2014.

Ali s obzirom na to da rat Izraela i Hamasa u Gazi traje već peti mjesec, Sjedinjene Države i druge zemlje su obnovile pozive za stvaranje palestinske države kako bi se okončale borbe.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na još širi bliskoistočni sporazum koji bi obuhvatio Saudijsku Arabiju i druge arapske države koje normaliziraju diplomatske odnose s Izraelom.

Odbacujući palestinsku državnost, Izrael je u saopćenju naveo da će takvo priznanje, koje dolazi nakon oktobarskog napada na Hamas, „dodijeliti ogromnu nagradu bez presedana terorizmu i spriječiti bilo kakav budući mirovni sporazum”.

Netanyahu je obećao da će nastaviti borbu protiv Hamasovih militanata dok ne postigne „apsolutnu pobjedu”. SAD su do sada bezuspješno pokušavale posredovati u novom prekidu vatre i oslobađanju talaca koje Hamas još uvijek drži u Gazi.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG