Linkovi

Američki lideri su dužni da čuvaju državne tajne - samo ne kod kuće


Dokumenta koja je Sekretarijat za pravosuđe podnio sudu u slučaju zaplijene povjerljivog materijala na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi (Foto: AP/Jon Elswick)
Dokumenta koja je Sekretarijat za pravosuđe podnio sudu u slučaju zaplijene povjerljivog materijala na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi (Foto: AP/Jon Elswick)

Demokrate su oštro reagovale kada je otkriveno da bivši predsjednik Donald Trump posjeduje povjerljiva dokumenta koja su trebalo da budu predata vladi kada je napustio položaj.

Zatim su im se u kritikama pridružili i republikanci, ali kada je otkriveno da aktuelni predsjednik Joe Biden također nije adekvatno postupao sa povjerljivim dokumentima.

Sada, kada je povjerljivi materijal otkriven i u kući bivšeg potpredsjednika SAD Mike Pencea, stranačke kritike postale su jedinstvene.

Najveće američke državne tajne, po svemu sudeći, nisu uvijek bezbjedne kod najviših zvaničnika. Ni kada su u Trumpovim rukama, koji odbacuje vladina pravila i običaje, niti kada ih posjeduju Biden i Pence, koji ih poštuju.

"Šta se zaboga ovdje događa" zapitao se senator sa Floride Marco Rubio, vodeći republikanski član senatskog Odbora za obavještajne poslove, komentarišući Penceov slučaj.

"Očigledno je da postoji sistemski problem u izvršnoj grani. Govorimo o dvije uzastopne administracije iz dvije različite stranke, sa najvišim zvaničnicima koji drže dokumenta tamo gdje im nije mjesto", rekao je Rubio.

Predsjedavajući odbora, demokratski senator iz Virginije Mark Warner, imao je savjet za sve bivše i buduće predsjednike, bez obzira na stranačku pripadnost: "Provjerite ormare".

U utorak je otkriveno da su povjerljiva dokumenta pronađena u Penceovoj kući u Indiani, a njegov advokat Gregory Jacob je o tome obavijestio Nacionalni arhiv - koji je zadužen da čuva materijale iz Bijele kuće.

Jacob je naveo da je mali broj dokumenata slučajno spakovan i poslat na Penceovu ličnu adresu na kraju mandata Trumpove administracije. Dokumenta su otkrivena kada je bivši potpredsjednik, podstaknut viješću da su povjerljivi papiri pronađeni u Bidenovoj kući i bivšoj kancelariji, tražio od advokata da provjere da li su neka i u njegovom posjedu.

Specijalni tužioci vode istragu o Trumpovom i Bidenovom slučaju. U sva tri slučaja, nije javno poznat značaj pronađenih povjerljivih dokumenata, niti da li njihovim neadekvatnim rukovanjem ugrožena nacionalna bezbjednost. Međutim, jasno je da su neka dokumenta pronađena na Trumpovom imanju Mar-a-Lago na Floridi bila strogo povjerljiva.

Trump je oštro reagovao kada su agenti FBI-a pretražili njegovu kuću u potrazi za dokumentima koja nisu trebalo da budu u njegovom posjedu, iako se mjesecima suprostavljao naporima da se ona predaju Nacionalnom arhivu. Zbog toga je vlada bila primorana da izda nalog da se dokumenta oduzmu.

Bidenovi saradnici ističu da je predsjednik brzo i potpuno sarađovao kada su povjerljiva dokumenta pronađena u njegovoj bivšoj kancelariji u Washingtonu, iako su mjesecima čekali da objave šta se dogodilo.

U Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju republikanci, kongresmen iz države Ohio Mike Turner - jedan od kandidata za predsjedavajućeg Odbora za obavještajne poslove - rekao je da će tražiti istu obavještajnu i procjenu rizika u Penceovom slučaju, kao što je to uradio i u prethodnim.

"Ozbiljna je stvar kada bilo koji vladin zvaničnik pogrešno postupa sa povjerljivim dokumentima", rekao je Turner.

Nepravilno postupanje sa bezbjednosnim informacijama postalo je politički motivisano pitanje tokom predsjedničke trke 2016. godine, kada je Hillary Clinton - demokratska kandidatkinja - istraživana zbog neadekvatne prakse slanja mailova dok je bila državna sekretarica.

Tadašnji direktor FBI-a James Comey zaključio je da su Clinton i njeni saradnici "bili izuzetno nemarni kada je riječ o veoma osjetljivim, povjerljivim informacijama" ali da to nisu namjerno radili. Preporučio je da se ne podižu optužnice.

U velikoj američkoj vladi ima mnogo ljudi koji imaju uvid u barem neke tajne koje bi trebalo da čuvaju. Prema jednom vladinom izvještaju, oko 1,25 miliona vladinih službenika prošlo je najstrožu bezbjednosnu kontrolu 2019. godine.

Curenje povjerljivih informacija u medijima nije neuobičajeno. Međutim, članovi Kongresa iz obje stranke smatraju da nešto ne funkcioniše kako treba, kada predsednik, bivši predsjednik i bivši potpredsjednik posjeduju papire koje ne bi trebalo da imaju.

"Ne vjerujem da su postojali "zlokobni motivi" kada je riječ o načinu na koji su predsjednik Biden, predsjednik Trump ili potpredsjednik Pence tretirali povjerljive informacije. Imamo problem sa povjerljivim informacijama koji mora da bude riješen", tvitovao je republikanski senator Lindsay Graham.

Demokratski senator iz Oregona, Ron Wyden - jedan od vodećih članova senatskog Odbora za obavještajne poslove - rekao je da su on i republikanski senator iz Kansasa Jerry Moran godinama radili na izmjeni sistema klasifikacije dokumenata, koji je nazvao "nefunkcionalnim haosom".

"U sistemu ima toliko stvari da je teško utvrditi šta bi trebalo da bude označeno kao povjerljivo, a zatim je teško utvrditi gdje bi trebalo skinuti tu oznaku", rekao je Wyden.

Avril Haines, direktorica nacionalnih obavještajnih službi, "je prvi put poslije više godina počela da radi na tome na dvostranačkoj osnovi. Mislim da je to hrabar potez", poručio je Wyden.

Predstavnici bivših predsjednika Billa Clintona, Georgea Busha mlađeg i Baracka Obame, kao i bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneyja, saopštili su da povjerljiva dokumenta nisu pronađena u njihovom ličnom posjedu.

Međutim, najmanje nekoliko puta godišnje, bivši zvaničnici iz svih nivoa vlade otkriju da posjeduju povjerljivi materijal i predaju ga vlastima, rekla je za AP neimenovana osoba upoznata sa situacijom.

Ta osoba navela je da je bivši predsjednik Jimmy Carter pronašao povjerljive papire u svojoj kući u Georgiji, najmanje jednom prilikom, i da ih je vratio Nacionalnom arhivu. Međutim, ti papiri su zakonski pripadali Carteru, zato što je tek po isticanju njegovog mandata usvojen zakom kojim se sva predsjednička i potpredsjednička dokumenta definišu kao imovina američke vlade.

Jason Baron, bivši direktor u Nacionalnom arhivu, rekao je da je moguće da se naprave nenamjerne grešne kada jedna administracija predaje vlast drugoj, imajući u vidu "užurbane pripreme osoblja za predsjedničku tranziciju".

"Nisam iznenađen što se dokumenta sa oznakama povjerljivo mogu naći među ličnim papirima u kućama bivših vladinih zvaničnika", ističe Baron i preporučuje da se od najviših zvaničnika zahtijeva da osiguraju strogu procjenu "ličnih" papira prije nego što kutije napuste kancelarije.

Na Capitol Hillu, u međuvremenu, postalo je jasno da je Penceov slučaj ponovo poremetio razmjenu optužbi.

"Niko nije iznad zakona. Ne znam kako bilo ko može da ima povjerljiva dokumenta. Na svakom koji sam ja vidio velikim slovima piše "povjerljivo", rekao je republikanski senator sa Floride Rick Scott.

Republikanski senator iz Texasa John Cornyn podsjetio je da se povjerljiva dokumenta premještaju iz kancelarija raznih odbora samo u zaključanim torbama.

Wyden ističe da je tokom njegovog staža u odborima uvijek bilo pravilo da se ništa ne iznosi iz prostorije. "I tačka", zaključio je demokratski senator.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG