Linkovi

Bijela kuća se pokušava odbraniti od kritika nakon otkrića povjerljivih dokumenata kod Bidena


Joe Biden
Joe Biden

Bijela kuća je u ponedeljak pokušala da se odbrani od sve većih kritika nakon što je FBI u petak, u ličnoj rezidenciji predsjednika Joea Bidena, otkrio još poverljivih dokumenata. Glavni argumet u odbrani Bijele kuće je da - sarađuje sa nadležnim organima.

Portparol Bijele kuće Ian Sams naglasio je da je FBI pretresao Bidenov dom u Wilmingtonu u Delawareu, na inicijativu Bidenovih advokata.

U Bidenovoj kući u Wilmingtonu i bivšoj kancelariji u Washingtonu u nekoliko navrata u proteklim mjesecima pronađena su povjerlijva dokumenta, iz vremena kada je bio Obamin potpredsjednik. O tome istragu vodi Sekretarijat za pravosuđe.

Bidena, osim republikanaca, zbog toga sve više kritikuju i demokrate. Senatori Dick Durbin i Joe Manchin iznijeli su kritike na račun predsjednika tokom vikenda, pri čemu je Durbin rekao da bi Biden trebalo da bude "osramoćen", a Manchin je nazvao predsjednika "neodgovornim".

Bidenovi advokati kažu da su prvi put pronašli dokumente sa povjerljivim oznakama početkom novembra, u kancelariji u Washingtonu koju je koristio nakon što je napustio državnu funkciju. Nisu rekli zašto to nisu odmah saopštili javnosti, iako su obavijestili nadležne.

Zatim su pronašli još dokumenata u decembru i januaru u Bidenovom domu u Wilmingtonu.

FBI je u toj kući u petak, u pretresu koji je trajao 13 sati, našao još više dokumenata, koji su odmah predati Sekretarijatu za pravosuđe, kazao je advokat Bijele kuće Richard Sauber.

Bijela kuća sve vreme pokušava da napravi razliku između Bidenovog postupanja sa dokumentima, i postupanja njegovog prethodnika Donalda Trumpa u sličnoj situaciji, koji nije sarađivao sa nadležnima.

Portparol Bijele kuće Sams je odbio, drugu nedjelju zaredom, da odgovori na konkretna pitanja: Koliko je tačno dokumenata pronađeno? Da li će biti još pretraga drugih nekretnina koje je Biden koristio? Ko plaća predsjednikove advokate? Šta se nalazi u dokumentima i da li predsjednik zna šta je njihov sadržaj?

Portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre uputila je novinare da pitanja postave savjetnicima Bele kuće i zvaničnicima Sekretarijata za pravosuđe.

Još jedno pitanje na koje nije odgovorila, tokom dva uzastopna brifinga, jeste da li je i dalje sposobna da upravlja komunikacijom Bijele kuće po tom pitanju.

Kritičari su optužili administraciju da nije transparentna, a novinari su tražili da se advokati Bijele kuće pojave pred njima u javnosti kako bi postavljali pitanja.

Sams, koji predstavlja kancelariju savjetnika Bijele kuće, rekao je novinarima da administracija želi da dozvoli da se istraga nastavi bez privida miješanja.

Nova anketa, sprovedena tokom vikenda, pokazala je da 77% Amerikanaca vjeruje da je Donald Trump postupio nepropisno u postupanju sa povjerljivim dokumentima; 64% vjeruje da je to isto uradio i Biden. Ali, kada su upitani koji je slučaj ozbiljniji, najveća grupa anketiranih - 43 posto - rekla je da su Trumpovi postupci izazvali veću zabrinutost.

Prošle godine, FBI je u pretresu Trumpovog doma na Floridi, pronašao oko 300 dokumenata različitih nivoa povjerljivosti.

Ta istraga je u toku.

XS
SM
MD
LG