Linkovi

Povjerljiva dokumenta pronađena i u kući bivšeg potpredsjednika Pencea


Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Državama Mike Pence (Foto: AP/John Minchillo)
Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Državama Mike Pence (Foto: AP/John Minchillo)

Dokumenta sa oznakom povjerljivo su prošle nedelje pronađena u kući bivšeg potpredsjednika Sjedinjenih Država Mikea Pencea u Indiani, saopštio je njegov advokat.

"Po svemu sudeći je riječ o malom broju dokumenata sa oznakama povjerljivo koji su slučajno spakovani i poslati na ličnu adresu bivšeg potpredsjednika na kraju mandata prošle administracija", naveo je Penceov advokat Greg Jacob u pismu koje je prošle nedjelje upućeno Nacionalnom arhivu, koji je zadužen za čuvanje dokumenata iz Bijele kuće.

Jacob je dodao da je Pence "angažovao pravnog zastupnika da pregleda pronađene zapise nakon što je objavljeno da su povjerljiva dokumenta pronađena u kući predsjednika Joea Bidena u Wilmingtonu, u Delawareu".

Sekretarijat za pravosuđe već je imenovao specijalne tužioce da sprovedu istragu o povjerljivim dokumentima pronađenim na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi i u Bidenovoj kući i bivšoj kancelariji u Washingtonu.

Iz Sekretarijata je saopšteno da je oko 300 dokumenata sa oznakom povjerljivo, a nekim slučajevima i strogo povjerljivo, uzeto iz Mar-a-Laga i zvaničnici pokušavaju da utvrde da li bi Trump ili bilo ko drugi trebalo da budu optuženi za nelegalno posjedovanje tih papira ili za pokušaj opstrukcije višemjesečne krivične istrage.

Jacob je naveo da "Pence nije znao da se u njegovoj kući nalaze osjetljiva ili povjerljiva dokumenta" i da "razumije veliki značaj zaštite osjetljivih i povjerljivih informacija i spreman je da u potpunosti sarađuje sa Nacionalnim arhivom i bilo kojom odgovarajućom istragom".

Također je dodao da je Pence odmah zaštitio dokumenta pronađena u sefu. Prema naknadnom pismu advokata iz 22. januara, agenti FBI su preuzeli dokumenta iz Penceove kuće.

Portparol Sekretarijata za pravosuđe odbio je da komentariše slučaj, a Penceov advokat nije odgovorio na zahtjev AP-a za komentar. Pence je u intervjuu za AP u avgustu rekao da nije sa sobom uzeo povjerljiva dokumenta kada je napustio položaj.

Na direktno pitanje da li je zadržao povjerljive informacije po odlasku s položaja potpredsjednika, Pence je odgovorio: "Ne, koliko ja znam".

XS
SM
MD
LG