Linkovi

Američke sankcije grupi od 13 pojedinaca i trgovačkih firmi zbog pomaganja iranskom raketnom programu


Arhiva - Izložene rakete pored portreta vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Ali Hamneija, u Baharestan trgu u Teheranu, Iran, 27. septembra 2017.
Arhiva - Izložene rakete pored portreta vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Ali Hamneija, u Baharestan trgu u Teheranu, Iran, 27. septembra 2017.

SAD su uvele nove sankcije protiv 13 entiteta i individua u Kini, Iraku, Rusiji i Turskoj, zbog njihove podrške iranskom raketnom programu.

State Department saopštio je da te sankcije uključuju i Kineza Luo Dingvena, koji je takođe bio umiješan u isporuke osjetljive opreme pakistanskom raketnom programu.

Pored toga, na udaru su se našle kineske i turske izvozne i trgovačke kompanije.

Svih 13 optuženo je za kršenje Zakona o neširenju (oružja za masovno uništenje) u Sjevernoj Koreji, Siriji i Iranu iz 2000. godine.

"Uvođenje ovih mjera podvlači da iranski raketni program ostaje značajna briga po pitanju neširenja", kaže se u saopštenju State Departmenta izdatom u utorak.

Dodaje se da je to "u skladu sa našim naporima da se iskoriste sve dostupne mere kako bi se Iran spriječio da unaprijedi svoje raketne sposobnosti".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG