Linkovi

Predsjednik Irana: Trump ne želi rat pred izbore 2020.


Predsjednik Irana Hasan Rohani govori na konferenciji za štampu u Teheranu, Iran, 16. februara 2020.
Predsjednik Irana Hasan Rohani govori na konferenciji za štampu u Teheranu, Iran, 16. februara 2020.

Predsjednik Irana Hasan Rohani izjavio je u nedjelju da ne vjeruje da će SAD povesti rat protiv njegove zemlje, zbog toga što bi to narušilo poziciju predsjednika SAD Donalda Trumpa pred ovogodišnje izbore.

Rohani je rekao da Trump zna da bi rat sa Iranom "uništio" njegove šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima 2020.

Iranski lider dodao je da bi rat mogao da bude štetan po interese SAD i njihove regionalne saveznike, kao i za Iran.

"Mislim da Amerikanci ne teže ratu, pošto znaju kakvu bi štetu mogao da im nanese", rekao je Rohani na konferenciji za novinare.

On je kazao da bi zemlje Persijskog zaliva, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Katara, izgubile puno ukoliko bi se konflikt između Irana i SAD izrodio u rat.

Teheran i Vašington približili su se otvorenom konfliktu u januaru, kada se u američkom napadu dronom ubijen najviši iranski general, Kasem Sulejmani, u okolini Bagdada u Iraku. Iran je odgovorio raketnim udarom na bazu u kojoj su bile smještene trupe SAD u Iraku.

Tenzije eskaliraju otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Teherana i svjetskih sila iz 2015. i ponovo uveo oštre sankcije protiv Irana.

Rohani je ponovio da bi SAD trebalo da se priključe iranskom nuklearnom sporazumu ukoliko žele da se vrate pregovorima.

"Konačno ćemo doći do toga da neprijatelj jednog dana sjedne za pregovarački sto, kao nekad", rekao je Rohani, govoreći o SAD.

Rohani je takođe ohrabrio Irance da u velikom broju izađu na parlamentarne izbore u februaru, kako bi demonstrirali prkos prema SAD.

"Amerikanci neće biti srećni velikim izlaskom", rekao je on. "Svakako bi bili srećni sa slabim odazivom na izborima".

Na parlamentarne izbore u Iranu gleda se kao na test popularnosti Rohanijevog relativno umjerenog proreformskog bloka. Njegova vlada, međutim, snažno se bori da pošalje obećanja u kampanji po pitanju poboljšanja kvaliteta života ljudi, dok se iranska ekonomija bori sa teretom sankcija SAD.

Vlasti Irana takođe su zabranile hiljadama kandidata za parlamentarne izbore da uđu u trku, većinom reformiste i umjerenjake.

Izbori u petak mogli bi da osnaže ruku iranskih čvrstorukaša, koji zagovaraju konflikt sa Zapadom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG