Linkovi

Američka vojska uništila 80 dronova i 6 projektila lansiranih iz Irana, Jemena


Protivraketni sistem djeluje nakon što je Iran lansirao bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu, što se vidi iz Ashkelona, Izrael, 14. aprila 2024. REUTERS/Amir Cohen
Protivraketni sistem djeluje nakon što je Iran lansirao bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu, što se vidi iz Ashkelona, Izrael, 14. aprila 2024. REUTERS/Amir Cohen

Američke snage, uz podršku razarača američke Evropske komande, u subotu i nedjelju uništile su više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmjerenih na Izrael iz Irana i Jemena, objavila je u ponedjeljak Centralna komanda SAD-a (CENTCOM).

Ovo uključuje balističku raketu na njenom lanseru i sedam bespilotnih letjelica uništenih na zemlji prije njihovog lansiranja u oblastima pod kontrolom Huta koje podržava Iran u Jemenu, naveo je CENTCOM u objavi na X.

Iran je kasno u subotu pokrenuo napad na izraelsku teritoriju dronovima i projektilima u znak odmazde za, kako se sumnja, izraelski napad na bazu njegove ambasade u Siriji 1. aprila u kojem su ubijeni najviši komandanti Revolucionarne garde.

Napad sa više od 300 projektila i dronova, uglavnom lansiranih iz unutrašnjosti Irana, izazvao je samo manju štetu jer je većinu oborio izraelski odbrambeni sistem Iron Dome i uz pomoć Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske i Jordana.

"CENTCOM ostaje pri stavu da podržava odbranu Izraela od ovih opasnih akcija Irana. Nastavit ćemo raditi sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne sigurnosti", rekla je američka vojska.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG