Linkovi

Minhenska sigurnosna konferencija: Fokus na Ukrajini


Oko 40 šefova država i vlada, kao i političara i sigurnosnih stručnjaka iz gotovo 100 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Evropu i Kinu, planirano je da prisustvuju trodnevnoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj. Zelenskyy učestvuje putem video linka.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy u petak je održo uvodno obraćanje na velikoj godišnjoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosnoj politici, gdje se očekuje da će ruska invazija na Ukrajinu dominirati događajem nakon gotovo godinu dana rata koji je izazvao posljedice širom svijeta.

Po prvi put u dvije decenije, organizatori konferencije nisu pozvali ruske zvaničnike. Zapadne zemlje su nastojale da diplomatski izoluju Rusiju zbog invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da će ruski rat u Ukrajini zasjeniti postupak. Zapadni zvaničnici i analitičari kažu da se sukob približava kritičnoj fazi jer iduće sedmice ulazi u drugu godinu.

Rat "nije samo evropski sukob", već ima implikacije daleko izvan kontinenta, rekao je Pistorius. Ekonomije širom svijeta pokleknule su od utjecaja rata na zalihe žita, cijene energije i inflaciju.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Haris trebala bi se pridružiti liderima Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva na konferenciji u Minhenu.

Na istoj konferenciji prošle godine, održanoj samo nekoliko dana prije nego što je ruski predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu, Harris je podijelila američka upozorenja da će Rusija napasti svog susjeda i rekla: „Od kraja Hladnog rata ovaj forum nije sazvan pod takvim strašnim okolnostima.”

U govoru koji je zakazan za subotu, potpredsjednica će iznijeti šta je i zašto važno, kako bi SAD podržale Ukrajinu koliko god je potrebno, saopćila je Bijela kuća.

Ukrajina ovisi o zapadnom oružju kako bi osujetila Putinovu ambiciju da osigura kontrolu nad velikim dijelovima zemlje, u onome što je postalo test odlučnosti vlada usljed sve većih finansijskih troškova.

Zelenskyy prikazuje Ukrajinu kao branioca zapadnjačkih vrijednosti slobode i demokratije od tiranije i tvrdi da njegova zemlja mora biti pravilno opskrbljena kako bi se odbranila od mnogo veće ruske sile. Zapadne zemlje su stajale na njegovoj strani, ali su ponekad bile spore u ispunjavanju njegovih zahtjeva.

Kijev, nakon što je primio zapadne obećanje tenkova i više municije, sada se nada borbenim avionima, ali neke zemlje su odbile da ih pošalju.

Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik Izvršne komisije Evropske unije, rekao je da je 27-člana EU do sada održala jedinstvo po tom pitanju.

"Mislim da svi mogu vidjeti koliko je važno da Ukrajina pobijedi u ovom ratu", rekao je Timmermans. "Ovo je važno i za našu Evropu, jer Putin ne napada samo Ukrajinu, on napada i nas u smislu da ne podržava naše vrijednosti."

Rekao je da je važno jasno staviti do znanja da će Evropa podržati Ukrajinu koliko god rat traje. „Putin je u poteškoćama“, rekao je Timermans, dodajući da će ruski lider nastojati da izvrši ozbiljan vojni pritisak na Ukrajinu u narednim nedeljama i mjesecima.

Timmermans je također izrazio nadu da bi Kina mogla izvršiti pritisak na Rusiju da okonča rat.

XS
SM
MD
LG