Linkovi

Al-Kaida objavila snimak svog lidera


Arhiv - Ajman al-Zavahari, lider Al-Kaide obraća se pristalicama u video snimku objavljenom 4. septembra 2014.
Arhiv - Ajman al-Zavahari, lider Al-Kaide obraća se pristalicama u video snimku objavljenom 4. septembra 2014.

Lider Al-Kaide Ajman al-Zavahri pojavio se u novom video snimku povodom 20-godišnjice napada 11. septembra, mjesecima pošto su se pronijele glasine da je mrtav.

Obavještajna grupa Site, koja prati džihadističke web stranice, navodi da je video objavljen u subotu, 11. septembra. U njemu, al-Zavahri kaže da "Jerusalim nikada neće biti preobraćen u judaizam" i veliča napade Al-Kaide, uključujući i onaj na ruske vojnike u Siriji u januaru.

Grupa SITE ističe da je al-Zavahri takođe pomenuo američko vojno povlačenje iz Afganistana poslije 20 godina rata. Kako se dodaje, njegovi komentari ne znače nužno da je video snimljen u skorije vrijeme, budući da je dogovor o povlačenju sa talibanima potpisan u februaru 2020.

Al-Zavahri nije pomenuo talibansko osvajanje Afganistane i prijestolnice Kabula u augustu, dodaje SITE. Međutim, pomenuo je napad na ruske vojnike nadomak sjevernog sirijskog grada Rake, koji je izvršen 1. januara.

Od kraja 2020. godine, širile su se glasine da je al-Zavahri preminuo od bolesti. Od tada se nije pojavio nikakav njegov snimak ili dokaz da je živ - do subote.

"I dalje je moguće da je mrtav, ali ako je to slučaj, to se dogodilo u januaru 2021. ili kasnije", napisala je na Twitteru Rita Katz, direktorica obavještajne grupe.

Video snimak sa al-Zavahrijevim govorom traje 61 minut i 37 sekundi a snimila ga je al-Sahab - medijska fondacija Al Kaide.

Proteklih godina, Al-Kaida je u krugovima džihadista dobila konkurenciju u vidu grupe Islamska država, koja se istakla kada je osvojila velike teritorije u Iraku i Siriji 2014. godine, proglasila "kalifat" i dobila ogranke u brojnim zemljama regiona.

Fizički "kalifat" Islamske države je uništen u Iraku i Siriji, iako su njeni ekstremisti i dalje aktivni i vrše napade. Abu Bakr al-Bagdadi, tajanstveni lider Islamske države, ubijen je u operaciji američkih specijalnih snaga u sjeverozapadnoj Siriji u oktobru 2019.

Egipćanin Al-Zavahri postao je lider Al-Kaide poslije ubistva Osame bin Ladena u Abotabada u Pakistsanu. Bin Ladena su ubili pripadnici specijalne jedinice američke mornarice.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG