Linkovi

Afganistan: Učenice završavaju šesti razred u suzama, njihovo obrazovanje je završeno


Afganistanske učenice tokom prvog dana nove školske godine u Kabulu, 25. mart2023.
Afganistanske učenice tokom prvog dana nove školske godine u Kabulu, 25. mart2023.

Bahara Rustam (13) pohađala je svoj posljednji čas u školi Bibi Razia u Kabulu 11. decembra znajući da je to kraj njenog obrazovanja. Pod vlašću talibana, malo je vjerovatno da će ponovo kročiti u učionicu.

U septembru 2021, mjesec dana nakon što su se američke i NATO trupe povukle iz Afganistana nakon dvije decenije rata, talibani su objavili da je djevojčicama zabranjeno školovanje nakon šestog razreda.

Ovu zabranu obrazovanja proširili su na univerzitete u decembru 2022. Talibani su prkosili globalnoj osudi i upozorenjima da će ograničenja učiniti gotovo nemogućim da budu priznati kao legitimni vladari zemlje.

Prošle sedmice, specijalni izaslanik UN-a Roza Otunbayeva izrazila je zabrinutost da generacija afganistanskih djevojaka zaostaje sa svakim danom koji prolazi.

Prošle sedmice je zvaničnik Ministarstva obrazovanja rekao da je avganistanskim djevojčicama svih uzrasta dozvoljeno da uče u vjerskim školama poznatim kao medrese, koje su tradicionalno bile samo za dječake.

Ali Otunbajeva je rekla da nije jasno da li postoji standardizovani nastavni plan i program koji dozvoljava moderne predmete.

Bahara se drži svog obrazovanja i čita udžbenike kod kuće.

"Svi naši drugovi iz razreda su plakali i bili smo veoma razočarani", rekla je ona.

U drugom dijelu Kabula, 13-godišnja Setayesh Sahibzada pita se šta budućnost donosi. Tužna je što više ne može da ide u školu da bi ostvarila svoje snove.

"Htjela sam da budem učiteljica. Ali sada ne mogu da učim, ne mogu da idem u školu", rekla je ona.

Analitičar Muhammad Saleem Paigir upozorio je da će isključivanje žena i djevojčica iz obrazovanja biti pogubno za Afganistan.

"Shvatamo da nepismeni ljudi nikada ne mogu biti slobodni i prosperitetni," rekao je on.

Talibani su zabranili ženama pristup mnogim javnim prostorima i većini poslova.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG