Linkovi

Abortus i dalje važno pitanje u završnici kampanje za kongresne izbore


Arhiv: Aktivisti za i protiv abortusa ispred zgrade Vrhovnog suda u Washingtonu.
Arhiv: Aktivisti za i protiv abortusa ispred zgrade Vrhovnog suda u Washingtonu.

Abortus je jedna od odlučujućih tema za američke birače kako se bliže izbori za Kongres 8. novembra, a dvije glavne stranke ističu svoje suprotstavljene stavove.

U utorak je predsjednik Joe Biden rekao da će, ukoliko njegova Demokratska partija osvoji većinu u Kongresu, federalnim zakonom zaštititi pravo na abortus.

U jednoj stvari, svi američki političari se slažu. U naredne tri nedjelje, Amerikanci se suočavaju sa velikom odlukom.

„Samo 22 dana nas dijele od najvažnijih izbora u našoj historiji, po mom mišljenju, barem u našoj novijoj historiji – na kojima je kristalno jasno šta je izbor i koliko je visok ulog - posebno kada je riječ o pravu na abortus”, rekao je Biden.

Prema najnovijim anketama, pristup abortusu je visoko na listi pitanja koja motivišu glasače koji će izaći na biralištima početkom novembra da popune 470 mjesta u Predstavničkom domu i Senatu.

Bidenove demokrate se u velikoj mjeri protive presudi Vrhovnog suda SAD u junu, kojom je ukinuto ustavno pravo na abortus i odluka o tom pitanju prepuštena saveznim državama.

Biden je u utorak rekao da će, ako demokrate osvoje većinu, podržati zakonodavnu mjeru kojom bi federalnim zakonom bilo garantovano pravo na abortus. Republikanci generalno žele ograničen pristup ili nikakav pristup abortusu.

„Radićemo koliko možemo da zaštitimo što više života. Ali iskreno, čak i ako država dozvoli abortus, voljela bih da vjerujem da će u bliskoj budućnosti abortus biti nezamisliv i da žene neće ići na abortus čak i ako budu mogle”, smatra Carol Tobias, predsjednica Nacionalnog komiteta za pravo na život.

To pitanje je takođe dominiralo nekim ključnim predizbornim kampanjama, kao što je tesna trka za Senat u saveznoj državi Džordžiji.

„Ja sam hrišćanin. Vjerujem u život. I kažem ljudima ovo: Georgia je država koja poštuje život. I ja ću biti senator koji štiti život”, poručuje republikanski kandidat za Herschel Walker.

On osporava tvrdnje da je zahtijevao da njegova bivša djevojka izvrši abortus i platio tu proceduru 2009. godine.

Herschel Walker, republikanski kandidat za senatora iz Georgije.
Herschel Walker, republikanski kandidat za senatora iz Georgije.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da oko dve trećine Amerikanaca podržava pristup abortusu, ali anketari nisu sigurni da će to uticati na izbore.

„To je pitanje od milion dolara. Dakle, ono što znamo je da je tokom leta pristup abortusu postao veoma vruća tema za demokrate. Imamo oko polovinu demokratskih birača koji su rekli da su bili motivisani da glasaju zbog odluke Vrhovnog suda u slučaju Dobbs. A, veći dio njih je rekao da je to njihovo pitanje broj jedan i ono o čemu žele da čuju kandidate da govore, pa se čini da to motiviše demokratske birače,” ocjenjuje Ashley Kirzinger iz Fondacije Kaiser.

Tokom kampanje u Kaliforniji ove nedjelje, potpredsjednica Kamala Harris rekla je da to pitanje ima odjek daleko izvan granica Sjedinjenih Država.

„Pomislite na autokratske vlade širom svijeta koje mogu da se okrenu svojim građanima i kažu: 'Želite da vam Amerika bude primjer šta treba da radimo u domenu ljudskih prava? Pogledajte šta su upravo uradili.' Dakle, ono što se ovdje dogodilo će bez sumnje uticati na žene širom svijeta”, rekla je Harris.

Rano glasanje počelo je širom zemlje, a predstavnici koje Amerikanci izaberu početkom novembra imaće moć da utiču na politiku u pogledu abortusa u godinama koje dolaze.

XS
SM
MD
LG