Linkovi

Guvernerka Alabame potpisala zakon o zabrani skoro svih vrsta abortusa


Guvernerka Alabama Kay Ivey potpisuje zakonski prijedlog kojim se abortus proglašava krivičnim djelom (Foto: AP/Hal Yeager/Kancelarija guvernerke Alabame).
Guvernerka Alabama Kay Ivey potpisuje zakonski prijedlog kojim se abortus proglašava krivičnim djelom (Foto: AP/Hal Yeager/Kancelarija guvernerke Alabame).

Guvernerka Alabame Kay Ivey potpisala je zakonski prijedlog kojim se zabranjuju skoro sve vrste abortsua u toj saveznoj državi.

"Za brojne pristalice ovog zakona, radi se o snažnom testamentu o dubokom ubijeđenju Alabamaca da je svaki život dragocjen i daje svaki život sveti poklon od Boga'', poručila je republikanska giuvernerka u saopštenju.

Zakonodavci u jugoistočnoj američkoj saveznoj državi usvojili su zakonski prijedlog u utorak, čime su pokrenuli pravnu bitku o mjeri, koja je sada postala najstrožiji zakon o abortusu u SAD.

Američka federacija za planirano roditeljstvo (The Planned Parenthood Federation of America) zarekla se da će osporiti zakon na sudu.

"Nemamo izbora", rekla je predsednica Leana Wen."Pričamo o pravima mnogih budućih generacija".

Senat Alabame u kojem većinu čine republikanci glasao je sa 25 glasova za i 6 protiv da se izvođenje abortusa u bilo kojem stadijumu trudnoće proglasi prekšajem kažnjivim sa do 99 godina ili doživotnim zatvorom, za onog koji ga sprovodi, iako žene koje bi tražile ili se podvrgle abortusu, ne bi bile kažnjene. Jedini izuzetak bi bilo ukoliko je zdravlje žene ozbiljno ugrođeno.

Senatori su odbacili pokušaj da se u zakonski prijedlog doda izuzetak za slučaj silovanja ili incesta.

Oni koji podržavaju zakon kažu da je on napisan tako da pokrene zakonsku proceduru, koja bi mogla da dovede do toga da Vrhovni sud SAD ukine istorijsku odluku iz 1973. godine, kojom je na federalnom nivou legalizovan abortus.

"Roe v. Wade​a je okončao živote mnoge djece", rekao je senator iz Alabame, republikanac Clyde Chambliss​. "Ovaj zakonski predlog ima priliku da sačuva živote miliona djece".

Ohrabreni novim konzervativnim sudijama u Vrhovnom sudu u državama Kentucky, Mississippi, Ohio and Georgia, usvojili su zabrane abortusa od trenutka kada se otkrije otkucaj srca fetusa, što mođe da se dogodi već u šestoj nedhelji trudnoće. A protivnici abortusa i u nekim drugim državama takođe pokušavaju da onemoguće pristup abortusu.

"Ovo je plan Republikanske partije, bez dileme, da se ukine 'Roe Wadea i vratimo se u prošlost kada je riječ o reproduktivnim, građanskim i ljudskim pravima žena", rekla je senatorka Kirsten Gillibrand​ iz New Yorka, jedna od demkratskih pretendenata na nominaciju, u intervjuu kablovskj TV mreži CNN.

Još jedan demokratski predsednički kandidat, bivši potpredsjednik Joe Biden, izjavio je da aktuelni zakon bi treblo proglasiti neustavnim.

"Roe protiv Wadea e uspostavljeni zakon i ne bi ga trebalo ukidati", rekao je Biden. "Izbor bi trebalo da ostane između žene i njenog ljekara".

Anketom, koju je prošle godine sproveo Istraživački centar Pew, utvrđeno je da 58 odsto ispitanika smatra da bi abortus trebalo da bude legalan u skoro svim slučajevima, dok je 37 odsto reklo da bi trebalo da bude nezakonit.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG