Linkovi

Alabama nastoji zabraniti abortus, čak i u slučaju silovanja


Članovi državnog Senata Alabame glasaju o zakonskom predlogu o zabranu abortusa
Članovi državnog Senata Alabame glasaju o zakonskom predlogu o zabranu abortusa

Američka savezna država Alabama usvojila je u utorak prijedlog zakona kojim se zabranjuje abortus u gotovo svim slučajevima, osim kada je ugroženo zdravlje majke. Prijedlog je usvojen u okviru napora više saveznih država da se pred Vrhovnim sudom ponovo razmotri ustavno pravo žena na abortus.

Najoštriji zakonski prijedlog o abortusu u Sjedinjenim Državama, usvojen je u državnom Senatu nakon što ga je prethodno odobrio Predstavnički dom Alabame, a prije nego što postane zakon, mora da ga potpiše republikanska guvernerka Kay Ivey​ koja je snažan protivnik abortusa.

Zakon bi stupio na snagu šest mjeseci nakon što ga potpiše guvernerka, ali je sigurno da će brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava pokušati da ga ospore pred sudovima.

Zakoni kojima se ograničava pravo na abortus ove godine su usvojeni u 16 američkih saveznih država, od kojih je u četiri abortus zabranjen odmah nakon što mogu čuti otkucaji srca embriona.

Prijedlog, usvojen u Alabami, zabranjuje abortus u bilo koje vrijeme, a ljekari koji ga izvrše mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom od 10 do 99 godina, mada žene koje bi abortirale ne bi bile krivično gonjene.

Državni Senat, u kojem većinu imaju republikanci, takođe je odbacio amandman Demokratske stranke koji bi dozvolio abortus u slučaju silovanja I incesta.

Republikanski članovi Senata, svi muškarci, saopštili su da je zabrana abortusa usvojena da bi se na kraju pred Vrhovnim sudom preispitala presuda kojom je 1973. godine legalizovan abortus u Sjedinjenim Državama.

Prethodno su u državama Kentucky, Mississippi, Ohio i Georgia zabranjeni abortusi nakon što se mogu čuti otkucaji srca embriona, što se može dogoditi i oko šeste nedjelje, prije nego što je žena svjesna da je trudna.

Zakonski prijedlog, usvojen u Alabami, kritikovale su brojne organizacije koje su saopštile da je zabrana neustavna i da će imati katastrofalne posljedice po zdravstvenu zaštitu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG