Linkovi

'Pokojnik' dobio Oskare za najbolji film i režiju


U Kodak Theatreu u Hollywoodu dodijeljena je malo iza ponoći posljednja ovogodišnja nagrada Američke filmske akademije Oskar. Nakon više od četiri sata sedamdeset i devete po redu dodjele Oskara, koju je vodila glumica, komičarka i voditeljica Ellen deGeneres, nagrada filmu Martina Scorseseja Pokojnik, The Departed, s Jackom Nicholsonom u naslovnoj ulozi, okončala je sinoćnju svečanost. Najbolji film proglasio je upravo Nicholson u paru s Diane Keaton. Samo malo prije toga Martin Scorsese je dobio i Oskara za režiju tog filma. Zanimljivo je da je Scorsese više puta već bio nominiran za nagradu Filmske akademije, međutim, tek ju je dobio na sinoćnjoj dodjeli.

U kategoriji umjetničkog filma, Oskara je osvojio meksički film Panov Labirint, dok je najboljim stranim djelom proglašen njemački film Životi drugih.

Filmski kritičari se slažu da nije bilo nekih velikih iznenađenja. Glumica godine postala je Helen Mirren za svoj portret britanske kraljice Elizabete u filmu Kraljica, a proglasio ju je prema tradiciji prošlogodišnji dobitnik Oskara za najbolju mušku ulogu. Da se prisjetimo bio je to Philip Seymour Hoffman za ulogu u filmu Capote.

Ovogodišnjeg Oskara za najbolju glavnu mušku ulog osvojio je Forrest Whitaker za svoj portret ugandskog diktatora Idi Amina u filmu Posljednji kralj Škotske. Njegovu nagrada je proglasila, također u skladu s tradicijom, prošlogodišnja najbolja glumica Reese Witherspoon koja je Oskara zaslužila za ulogu u filmu o Johnnyju Cashu Walk the Line. Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu osvojila je bivša pobjednica Američkog Idola Jennifer Hudson za ulogu u filmu muzičkom filmu Dreamgirls. U muškoj konkurenciji ta nagrada odlazi sedamdeset dvogodišnjem Alanu Arkinu za ulogu u filmu Little Miss Sunshine. Film bivšeg američkog dopredsjednika Ala Gorea Nezgodna istina dobio je Oskara kao najbolji dokumentarni film.

XS
SM
MD
LG