Linkovi

Nakon rata - posttraumatski stres (26/5/04) - 2004-05-25


Čak i kad ne uzrokuje fizičke posljedice, ratni stres kod vojnika i ratnih veterana može dovesti do napada panike, alkoholizma, uzimanja narkotičnih sredstava, a u nekim slučajevima i do kriminaliteta. Neki vjeruju da su vojni resursi toliko razvučeni da se ne mogu nositi s neizbježnim psihološkim traumama. Aktivisti vojnih veterana pokrenuli su niz akcija kako bi o ovom problemu obrazovali vojnike, obitelji i šire zajednice.

Kad se narednik Michael Lemke u kolovozu vratio iz Iraka imao je užasne snove - pred očima su mu se pojavljivali ratni prizori, a patio je i od bola u prsima koji su liječnici dijagnosticirali kao srčani udar: "Svaki vojnik s integritetom reći će vam da se bojao. To nije nešto što možete otresti i reći – sve je u redu kad oko vas pršti i vidite raskomadane ljude."

Naredniku Lemkeu dijagnosticiran je post-traumatski sindrom. Do njega dovodi posvemašnja nemoć u opasnoj situaciji, tvrdi neurolog Bob Scaer, priznati stručnjak za psihološke traume. Na primjer, prometne nezgode, operacije pa i samo odvijanje nasilja pred nečijim očima povećavaju vjerovatnoću da bi stres mogao oštetiti nervne centre u mozgu i dovesti do post traumatskog sindroma.

Dr. Scaer kaže da ozbiljnost situacije ovisi djelomično i od broja te intenziteta takvih slučajeva: "Rat je prvi po uzrokovanju trauma jer je – gotovo neizbježno – iznimno nasilno iskustvo koje zaokuplja sva osjetila. Tu su zvukovi, mirisi i intenzivni prizori. Druga su stvar međuljudski odnosi. Oni su, možda, i najznačajniji čimbenik."

Ratne napetosti mogu dovesti do alkoholizma i uzimanja narkotičnih sredstava. Stres, također, povećava vjerovatnost da će sudionici u borbama biti skloniji kršenju uvriježenih ratnih pravila uključujući zlostavljanje zatvorenika.

Marcus Kurek iz Centra za oporavak od trauma iz Bouldera u Coloradu kaže: "U većini slučajeva ljudi koji nanose drugima bol i sami su pretrpjeli bol ili su na neki način bili žrtve."

Gospodin Kurek dodaje da bi se boljim nadgledanjem vojnika možda mogla spriječiti zlostavljanja koja imaju korijene u psihičkoj traumi. On dodaje da će s nastavkom rata sve više vojnika iskazivati znakove traume kao što su napadi panike, zlostavljanja zatvorenika ili nasilje u obitelji. Kako bi se to pokušalo spriječiti američka vojska planira pojačati nadgledanje zatvora, uputiti u Irak više stručnih ekipa za nošenje s traumom te osigurati provođenje posebnih programa za veterane koji se vraćaju u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG