Linkovi

Samo četvrtina Amerikanaca smatra da predsjednik Obama zaslužuje Nobelovu nagradu za mir


Manje od godinu dana od kako je ušao u Bijelu kuću, predsjednik Barack Obama odlazi u Oslo, gdje će danas primiti Nobelovu nagradu za mir. Odmah nakon što je primio vijest o nagradi, predsjednik Obama je rekao da je prima s naglašenim osjećajem skromnosti - jer su među laureatima velike ličnosti – te da misli da, on osobno, nije učinio dovoljno kako bi Nobelovu nagradu za mir zavrijedio. Kako javlja Paula Wolfson, novo istraživanje javnog mnijenja pokazuje da se s ovom predsjednikovom tvrdnjom slaže većina Amerikanaca.

Vijest da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Barack Obama iznenadila je cijeli svijet. Iznenađen je bio i sam laureat. "Iskreno govoreći, mislim da nisam zaslužio da se nađem u društvu prethodnih dobitnika, koji su zaista transformirali svoje zemlje i svijet" - rekao je u listopadu predsjednik Obama.

S time se slaže i većina američke javnosti – kaže Peter Brown, autor ankete koju provodi sveučilište Quinnipiac: "26 posto Amerikanaca smatra da je predsjednik zaslužio Nobelovu nagradu za mir – očito razmjerno malen broj."

Tako misli ogromna većina republikanaca ali i neovisnih glasača. Međutim, i među Obaminim demokratima – samo njih 49 posto smatra da je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir donio ispravnu odluku.

Nasumce izabrani prolaznici na ulicama velikih američkih gradova misle isto. 'Mislim da je trebalo malo duže pričekati' – čuli smo u New Yorku. Jedan stanovnik Washingtona smatra da je 'svijet time Americi odao priznanje, jer je izabrala Obamu za predsjednika'. No, u Chicagu, donedavni sugrađanin američkog predsjednika smatra da 'on do sada nije učinio dovoljno' da zasluži ovu prestižnu nagradu.

Sam predsjednik je rekao da se Nobelova nagrada za mir ponekad dodjeljuje kako bi se ohrabrio određeni trend u svjetskim odnosima, a ne za neko konkretno postignuće. "U tom smislu ja i prihvaćam tu nagradu, koja je za mene svojevrsni poziv na akciju. To je poziv svim zemljama svijeta da se uhvate u koštac s izazovima ovog stoljeća" - rekao je predsjednik Obama.

Predsjednik je nedavno najavio slanje vojnih pojačanja u Afganistan, jačine 30 tisuća vojnika.

Je li ova odluka sukladna s Nobelovom nagradom za mir?

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da će u svom govoru u Oslu, nakon predaje nagrade, predsjednik Obama govoriti i o ovom pitanju – kako se osjeća dobitnik Nobelove nagrade za mir koji svoju zemlju vodi u dva rata, Iraku i Afganistanu. "O tome će izravno govoriti. Jesu li te dvije stvari u neskladu – s jedne strane Nobelova nagrada za mir, a s druge slanje dodatnih snaga u Afganistan" - rekao je Gibbs.

Barack Obama će se uskoro naći u društvu prethodnih dobitnika Nobelove nagrade za mir – Nelsona Mandele, Martina Luthera Kinga i Aung San Suu Kyi. Predsjednik je svjestan da su njegova dosadašnja postignuća razmjerno mala, ako se usporede s postignućima njegovih prethodnika.

No, američki se predsjednik nada da će se jednog dana i on moći podičiti većim uspjesima na planu učvršćenja mira u svijetu.


XS
SM
MD
LG