Linkovi

Obama u Oslu: 'Rat je ponekad ne samo nužan, već i moralno opravdan'


Predsjednik Barack Obama danas je u Oslu primio Nobelovu nagradu za mir. Kako iz glavnog grada Norveške javlja Paula Wolfson, američki je predsjednik govorio o pitanjima rata i mira te je pozvao sve zemlje da se angažiraju na učvršćenju mira u svijetu.

Predsjednik Obama je rekao da Nobelovu nagradu za mir prima s izraženim osjećajem skromnosti, jer je svjestan da je odluka o njemu kao ovogodišnjem laureatu kontroverzna: "To je djelomično i zbog toga što sam ja tek na početku svog mandata, ja tek počinjem djelovati na svjetskoj sceni. U usporedbi s nekim povijesnim ličnostima poput Alberta Schweitzera, Martina Luthera Kinga, Georgea Marshala i Nelsona Mandele, moja su postignuća razmjerno mala."

Nagradu sam dobio u trenutku kada je moja zemlja angažirana u dva rata, nastavio je američki predsjednik: "Ja odlučujem o slanju mladih ljudi u rat, u nama daleku zemlju. Neki od njih će tamo ubijati, neki će biti ubijeni. Zbog toga, vrlo dobro poznajem cijenu rata, kao i odnosa rata i mira."

Citirajući Martina Luthera Kinga, koji je rekao da 'nasilje nikad ne vodi permanentnom miru', predsjednik Obama je naglasio da pacifizam ne može biti jedini odgovor svijeta na nepravdu i silu: "Ne-nasilje nije zaustavilo Hitlera. Al-Qaidu nećete putem pregovora navesti da prekine s terorizmom. Sila je ponekad nužna – ne trebate biti cinik da bi toga bili svjesni. To nas uči naša povijest kao i poznavanje ljudske prirode."

Navevši primjer Balkana, rekao je da je ponekad potrebno ući u rat, kako bi se postigao mir: "Vjerujem da je korištenje sile u humanitarne svrhe, kao u slučaju Balkana, opravdano. Pasivnost u takvim slučajevima nagriza našu savjest a kasnija, odgađana intervencija je često puno skuplja i teža. Zato zemlje svijeta moraju preuzeti odgovornost i koristiti svoje vojske da se postigne i održi mir. Američka odlučnost da se sačuva globalna sigurnost i stabilnost neće slabiti, ali – u današnjem svijetu s toliko izazova - mi ne možemo više djelovati sami. To važi za Afganistan kao i niz drugih zemalja na rubu kolapsa, poput Somalije."

Rekavši da 'mir nije samo odsustvo rata', predsjednik Obama je govorio i o činjenici da se ljudska prava i danas masovno krše u mnogim zemaljama svijeta: "Iako poštujemo različite kulture, mi Amerikanci uvijek ćemo se zalagati za vrijednosti koje su svima na svijetu zajedničke. Svi se divimo dignitetu zatvorene burmanske političke aktivistice Aung Sang Suu Kyi, hrabrosti oporbenih vođa u Zimbabweu, ili odlučnosti stotina mladih prosvjednika u Iranu."

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir obrazložio je ovogodišnji izbor rekavši da američki predsjednik nastoji 'ojačati međunarodnu suradnju na području diplomacije' te da je 'svojom porukom nade osvojio cijeli svijet'.

No, dojam da je nagrada možda preuranjena bio je očit i ispred Nobelova instituta u Oslu – dok je predsjednik primio nagradu. Poruka s jednog od transparenata glasila je – 'Obama, nagradu si dobio, sada je i zasluži.'

XS
SM
MD
LG