Linkovi

General McChrystal: Misija koalicije u Afganistanu bit će uspješna


General Stanley McChrystal izjavio je da je je razmatanje vojne strategije u Afganistanu, od strane presjednika Obame, donijelo novu jasnoću misiji koja predstoji. Kako je rekao, koalicijski napori za pobjedu nad talibanima i al-Qaidom bit će skupi te će tražiti veliku predanost no – kako je ocijenio – urodit će uspjehom.

"Uskoro će uslijediti početak razmještanja dodatnih snaga. U ovo doba dogodine nova postignuća na polju sigurnosti bit će vidljiva i bit će nam jasno da je pobuna izgubila na zamahu. Do ljeta 2011. afganistanskom narodu bit će očito da pobunjenici neće pobjediti i to će im dati priliku da stanu na stranu njihove vlade."

Kongresnici su tražili od američkog veleposlanika u Afganistanu, Karla Eikenberrya, da pojasni poruke navodno upućene predsjedniku Obami diplomatskim kanalima, a u kojima je dovodio u pitanje mudrost upućivanja tisuća dodatnih američkih vojnika u Afganistan dok postoje bojazni oko načina vladavine afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia. Ovom prilikom Eikenberry je dao do znanja da podržava predsjednikovu odluku o upućivanju dodatnih 30 tisuća američkih vojnika u Afganistan.

"Nedvojbeno podržavam ovu misiju. Slažem se s generalom McChrystalom da krenemo naprijed u energičnoj primjeni dodijeljene nam misije."

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je jučer da će biti potrebno najmanje 15 godine prije nego li njegova vlada bude u stanju sama financirati svoje snage sigurnosti dovoljno snažne da štite zemlju od pobunjenika. Afganistanski čelnik dao je takvu izjavu nakon sastanka s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom. Na jučerašnjoj raspravi u Kongresu i general McChrystal i veleposlanik Eikenberry ukazali na dugotrajnu američku predanost narodu Afganistana, dugo nakon početka tranzicije predaje borbenih operacija s koalicijskih na afganistanske snage 2011. godine.

XS
SM
MD
LG