Linkovi

Izbori za guvernere Virginije i New Jerseya - 'referendum o Obami'?


Predsjednik Barack Obama i obje glavne američke političke stranke pozorno će pratiti današnje izbore koje se smatra svojevrsnom uvertirom u kongresne izbore slijedeće godine. U Virginiji i New Jerseyu birat će guvernere, a u New Yorku i Californiji birat će se dva člana Zastupničkog doma, na izvanrednim izborima.

Predsjednik Obama donekle se angažirao u kampanjama demokratskih kandidata uključujući Creigha Deedsa, demokratskog kandidata za guvernera u Virginiji. Prošle godine predsjednik Obama postao je prvi demokratski predsjednički kandidat od 1964. godine koji je pobijedio u toj saveznoj državi, koja se smatra 'kolijevkom' američkog Juga i posljednjih 40 godina u njoj demokrati teško pobjeđuju. No čak ni predsjednikov angažman možda neće biti dovoljan Creighu Deedsu koji dosta zaostaje za republikancem Bobom McDonnellom.

Demokrati bolje stoje u New Jerseyu, iako njihov dosadašnji guverner John Corzine i tu vodi prilično neizvjesno nadmetanje s jednim republikanskim i jednim neovisnim kandidatom.

Većina političkih analitičara sumnja da će rezultati ovih izbora imati bilo kakve reperkusije na nacionalnoj razini. Međutim, Norman Ornstein iz Instituta American Enterprise u Washingtonu kaže da će republikanske pobjede i u Virginiji i u New Jerseyu - ako do njih dođe - predstavljati 'upozorenje' predsjedniku i njegovim demokratima: "Ukoliko republikanci odnesu sve pobjede bit će teže postići reformu zdravstva. Naime, mnogi koji bi za nju glasali postat će nervozni – bojat će se poraza na izborima sljedeće godine. Radi se o prirodnom fenomenu kad su u pitanju kongresni izbori koji se održavaju sredinom predsjedničkog mandata. Predsjednikova stranka, gotovo uvijek, gubi mandate u Zastupničkom domu, a često i u Senatu."

Ankete inače pokazuju da je predsjednik Obama i dalje prilično popularan, ali slabi podrška za njegovu politiku. Karlyn Bowman iz Instituta American Enterprise u Washingtonu o tome kaže: "Ankete provedene sredinom prošlog mjeseca pokazuju da se predsjednikov rejting stabilizirao. U nekim istraživanjima čak se i malo povećao, ali se stabilizirao na nešto više od 50 posto."

Karlyn Bowman kaže da zabrinutost građana ekonomskom situacijom i dalje rezultiraju pesimističnim rezultatima anketa. To brine većinske demokrate u Kongresu, koje sljedeće godine očekuju izbori: "Iako Amerikanci smatraju da se ekonomija možda stabilizirala, oni su znatno više pesimistični po pitanju situacije u njihovim gradovima i mjestima. To je problem za predsjednika. Po pitanju ekonomije, deficita i poreza njegov rejting je u padu."

Republikanci se danas nadaju dobrim rezultatima jer će to ojačati njihov otpor predsjednikovom planu za zdravstvenu reformu.

No republikanci nisu jedinstveni - u njihovim redovima ima onih koji su spremni podržati neovisne kandidate ili kandidate trećih stranaka, ukoliko je riječ o političarima koji su konzervativniji od matice te stranke.

U međuvremenu, obje stranke prikupljaju novac i pripremaju kandidate za kongresne izbore sljedeće godine.


XS
SM
MD
LG