Linkovi

Godinu dana od Obamine izborne pobjede - predsjednik osobno popularan, njegova politika manje


Prije točno godinu dana, senator Barack Obama je izabran za američkog predsjednika.

“Naš će put biti dug i strm. Možda nećemo uspjeti u jednoj godini čak možda ni u jednom mandatu” - rekao je u Chicagu te, za mnoge Amerikance nezaboravne noći, Barack Obama.

Danas, godinu poslije – američki vojnici nisu više u iračkim gradovima, ali jesu u Iraku. Obamina politika u Afganistanu je teškoj kušnji i prijelomnoj točki. Predsjednik Obama je najavio zatvaranje Guantanama, ali teško da će se to dogoditi u siječnju. Na domaćem planu dominantni su bili ekonomija i zdravstvena reforma. I jedno i drugo su u procesu rješavanja – teškom, ponekad mučnom, ali miču se korak po korak. Najveći Predsjednikov problem je visok postotak nezaposlenih Amerikanaca.

Izborna obećanja teško je ispuniti, a predsjednik Obama ima još tri godine i dva mjeseca da to učini. U međuvremenu i dalje uživa potporu većine Amerikanaca, gotovo istu kao i na dan izbora 4. studenoga 2008., ali više zahvaljujući svojoj osobnosti nego odobravanju za politiku koju vodi, pokazala je anketa CNN-a i Opinion Research Co.

Jučer su u dvije važne izborne utrke za guvernere New Jerseya i Virginije pobijedili republikanski kandidati. Republikanska stranka ove uspjehe tumači kao svojevrsno odbijanje Obamine politike, dok Bijela kuća tvrdi da stranka na vlasti u sredini predsjedničkog mandata često gubi te da se rezultati iz New Jerseya i Virginije ne bi trebali uopćavati za cijelu naciju.

Prema rezultatima ankete, 54 posto Amerikanaca odobrava način na koji Obama obavlja predsjedničku dužnost, a 45 posto ne odobrava. Pedeset i sedam posto ispitanih kaže da je Obama bolji nego predsjednik George W. Bush, a trećina smatra da je Bush imao bolje rezultate. Ankete je također pokazala da znatno više Amerikanaca - točnije za 24 posto više - smatra da je Joe Biden bolji potpredsjednik od Dicka Cheneya.

XS
SM
MD
LG