Linkovi

Obama: SAD se kreće u dobrom smjeru


Nakon izvješća o prvom ekonomskom rastu u godinu dana, američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se Sjedinjene Države kreću u dobrom smjeru.

U redovitoj tjednoj radio poruci predsjednik Obama je podsjetio da se bruto društveni proizvod Sjedinjenih Država povećao u prošlom tromjesječju. Predsjednik je kazao da će i dalje biti uspona i padova, ali i da su Sjedinjene Države dosta ostvarile od vrhunca ekonomske krize.

Američki čelnik pokušao je ublažiti bojazni oko visoke nezaposlenosti kazavši da je njegov plan poticajnih mjera stvorio ili sačuvao više od milijun radnih mjesta. Nezaposlenost je u rujnu dostigla najvišu razinu u SAD u proteklih 26 godina i vjerojatno je da će se još povećati.

U međuvremenu, u svojoj radio poruci, republikanci su kritizirali plan reforme sustava zdravstvene skrbi predsjednika Obame. Čelnik republikanske manjine u Zastupničkom domu Kongresa John Boehner rekao je da će prijedlog zakona, o kojem će se raspravljati sljedeći tjedan, dovesti do porasta troškova zdravstvene skrbi, smanjenja vladinih beneficija starijim građanima te dovesti do smanjenja broja radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG