Linkovi

Američko gospodarstvo ponovno raste


Američko gospodarstvo ponovno je započelo bilježiti rast, nakon skoro godinu dana kontinuiranog pada.

U današnjem izvješću Ministarstva trgovine kaže se da je bruto nacionalni proizvod u trećem tromjesečju ove godine bilježio rast po godišnjoj stopi od 3,5 posto. Predsjednik Barack Obama rekao je da je to "dobra vijest", međutim dodao je da Amerika na putu obnove 'mora još mnogo toga obaviti'.

Govoreći pred jednim skupom poslovnih ljudi, američki je predsjednik rekao kako je ključni pokazatelj ekonomskog zdravlja zemlje otvaranje novih radnih mjesta te stvaranje uvjeta da američke obitelji 'mogu platiti svoje račune'.

Inače, riječ je o bržem tempu rasta negoli su analitičari predviđali. Bruto nacionalni proizvod je zbroj svih dobara i usluga u zemlji i predstavlja najširi pokazatelj stanja gospodarstva. Neki ekonomisti tvrde da je tzv. paket državnih ekonomskih poticaja ubrzao gradnju obiteljskih kuća te veću potrošnju, a to je dovelo do ovakvih rezultata.

U izvješću se također pokazuje da je potrošnja u srpnju, kolovozu i rujnu također porasla za 3,4 posto. Ekonomisti inače analiziraju potrošnju na malo vrlo pomno je na nju otpada oko dvije trećine američkog gospodarstva.


XS
SM
MD
LG