Linkovi

Predsjednik Obama najavio 'novi pristup' obrani od krstarećih raketa dalekog dometa


Predsjednik Barack Obama danas je objavio novi pristup proturaketnom obrambenom sustavu u Europi, istovremeno odustajući od ranijih planova za razmještanje proturaketnog štita u Poljskoj i Republici Češkoj. U svojem priopćenju američki predsjednik je u Bijeloj kući danas ponovio predanost obrani Sjedinjenih Država i njihovih saveznika od potencijalne raketne prijetnje iz Irana.

Predsjednik Obama je rekao da do promjene u ovom američkom programu dolazi kao rezultat novih procjena razvoja iranskog raketnogprograma. "Najbolji put da na najbolji način unaprijedimo svoju sigurnost i sigurnost naših saveznika jest da razmjestimo proturaketni sustav koji odgovara na prijetnjes kojima smo sučeljeni i koristi tehnologiju koja je i dokazana i djelotvorna glede troškova".

U svom govoru u Bijeloj kući predsjednik Obama je ponovno naglasio daje ruska zabrinutost u vezi s američkim protu-raketnim planovima - neutemeljena.Američkom prijedlogu o uspostavi raketnog štita u Srednjoj Europi Rusija se oštro protivila. "Naša jasna i konzistentna koncentracija bila je na prijetnji koju predstavlja iranski program razvoja balističkih raketa i na to smo i dalje koncentrirani i to je temelj programa koji smo objavili danas".

U Pentagonu je ministar obrane Robert Gates rekao da će novi sustav inkorporirati djelotvorniju tehnologiju i proširiti domet. Rekao je da će on uključivati rakete na brodovima i drugim lokacijama na kopnu. Ministar Gates je primijetiokako iranska tehnologija za konstrukciju rakete dugog dometa nije neposredna prijetnja kako se ranije vjerovalo. Međutim, dodao je da bi planirani sustav omogućio širenje kapaciteta, ako bi se povećala prijetnja.

Češki premijer Jan Fischer izjavio je da ga je predsjednik Obama informirao kako Washington neće izgraditi predloženi obrambeni sustav u istočnoj Europi. Fischer je rekao da mu je odluka američke administracije o odustajanju od raketnog štita u Češkoj i Poljskoj priopćena u telefonskom pozivu kasno sinoć. Američki list Wall Street Journal objavio je u današnjem izdanju da predsjednik Obama planira odustati od radarskog postrojenja u Češkoj te postavljanja raketa presretača u Poljskoj. Izvještajna agencija Reuters prenosi izjave viših poljskih dužnosnika koji kažu da su dobili istu vijest iz Sjedinjenih Država.

Uspostavu raketnog štita na istoku Europe predložio je bivši američki predsjednik George Bush uz obrazloženje da se Europa tako može zaštititi od mogućeg raketnog napada iz Irana. No zamjenik zapovjednika Združenog stožera svih rodova američke vojske, marinski general James Cartwright, nedavno je rekao da su Sjedinjene Države pogrešno procijenile iranski napredak u razvoju krstareće rakete velikog dometa. Do ovog razvoja događaja dolazi tek nekoliko dana prije negoli se predsjednik Barack Obama susreće sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvjedevim na zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda i summita 20 najindustrijaliziranijih zemalja svijeta u Pittsburghu, u Pennsylvaniji. Vjeruje se da administracija predsjednika Obame razmatra niz alternativa za proturaketni sustav u istočnoj Europi, uključujući i razmještanje presretača za rakete kratkog dometa.

XS
SM
MD
LG