Linkovi

Obama popularniji na zapadu nego na istoku Europe


Godišnja anketa njemačke Zaklade George Marshall, kojoj je sjedište u Sjedinjenim Državama, pokazuje da predsjednik Obama uživa veliku podršku Europljana.

Anketa provedena u lipnju i srpnju pokazuje da vanjsku politiku predsjednika Obame podržava 77 posto Europljana. Prema istovjetnoj anketi prošle godine, svega 19 posto Europljana podržavalo je vanjsku politiku tadašnjeg predsjednika Georgea Busha.

Ovogodišnja anketa pokazuje da većina Europljana želi da se vojni kontingenti njihovih zemalja povuku iz Afganistana, a protive se uporabi vojne sile protiv Irana ukoliko ne uspiju diplomatski napori oko nuklearnog programa Teherana.

Prema anketi, u Srednjoj i Istočnoj Europi primjetan je - u usporedbi sa Zapadnom Europom - znatno manji entuzijazam prema predsjedniku Obami. Također, svega 25 posto građana Srednje i Istočne Europe vjeruje da su se odnosi između Europe i Sjedinjenih Država u protekloj godini poboljšali.

U anketi njemačke Zaklade George Marshall, provedenoj u lipnju i studenome, sudjelovalo je više od 13 tisuća Europljana.

XS
SM
MD
LG