Linkovi

U pismu 22 bivša europska čelnika predsjedniku Obami upozorava se na rusku prijetnju


Bivši čelnici zemalja središnje i istočne Europe uputili su danas pismo američkom predsjedniku baracku Obami u kojem od njega traži da ne zanemaruje sigurnost njihove regije dok pokušava uspostaviti bolje odnose s Rusijom. Bivši poljski i češki predsjednici Lech Walensa i Vaclav Havel, zajedno s dvadeset drugih supotpisnika, u svom pismu upozoravaju američkog predsjednika na sve veću nervozu u njihovoj regiji.

Potpisnici kažu da se osjećaju ugroženi od Rusije, nazivajući je "revizionističkom" snagom koja provodi ciljeve iz devetnaestog stoljeća s metodama dvadeset i prvog. U pismu se kaže da Rusija provodi ekonomski rat, kao što je blokada energije, korupciju i manipulaciju medija.Autori pisma kažu da NATO djeluje slabiji negoli je bio kad su mu se te zemlje pridružile nakon propasti komunističke vladavine.

Od Baracka Obame traže da pokaže veću američku predanost ulozi NATO saveza kao jamcu sigurnosti u istočnoj i središnjoj Europi. U pismu se kaže da bi odustajanje od postavljanja predloženog proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, ili uključivanje Rusije u taj projekt, potkopalo američki kredibilitet u regiji.

Među drugim bivšim poglavarima europskih država koji su potpisali ovo pismo nalaze se Vaira Vike-Freiberg iz Latvije, Valdas Adamkus i Litve, Aleksandar Kwašnjievski iz Poljske, Emil Constatinescu iz Rumunjske i Mihael Kovač iz Slovačke.

XS
SM
MD
LG