Linkovi

Odustajanje od protu-raketnog štita moglo bi ubrzati pregovore o novom sporazumu START


Sjedinjene Države su odustale od dugo planirane izgradnje proturaketnog obrambenog štita u Srednjoj Europi. Do ovog dolazi tek nekoliko dana uoči susreta predsjednika Obame s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim na kojem se očekuje da će biti razmotren napredak postignut na razgovorima o novom sporazumu koji bi trebao zamijeniti Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja – START – koji istječe krajem ove godine.

Naš analitičar Andre de Nesnera osvrće se na ključne točke tog sporazuma i na to hoće li obje strane biti u stanju okončati pregovore do krajnjeg roka u prosincu.

Na summitu u Moskvi, prije nekoliko mjeseci, predsjednici Obama i Medvjedev postigli su dogovor o temeljnim načelima sporazuma koji bi trebao zamijeniti START-1 kojem prestaje važnost 5. prosinca ove godine. S preko tisuću stranica teksta ovaj je sporazum jedan od najkompleksnijih ugovora u povijesti kontrole nuklearnog naoružanja. Potpisali su ga 1991. godine tadašnji predsjednici George Bush i njegov sovjetski kolega Mihail Gorbačov. Sporazum je na snagu stupio 1994. godine.

Stručnjaci kažu da Sjedinjene Države u ovom trenutku imaju dvije tisuće i dvjesto strateških nuklearnih bojevih glava koje su operativne. One su postavljene na otprilike tisuću i sto sustava za lansiranje – na moru, kopnu i velikim zrakoplovima-bombarderima. Rusija ima između dvije tisuće i 600 i dvije tisuće i 700 operativnih strateških nuklearnih bojevih glava u ovom trenutku, ali na puno manje sustava za lansiranje – vjerojatno negdje oko 700.

Stručnjak za nacionalnu sigurnost i kontrolu naoružanja Steve Andreasen sa Sveučilišta Minnesota kaže da su predsjednici Obama i Medvjedev postigli sporazum da se ti brojevi smanje: "Postigli su sporazum o ograničavanju broja strateških nuklearnih bojevih glava, dvije su strane u biti radile na tome da se njihov broj dovede na razinu između tisuću 500 i tisuću 675 s obje strane. I postigli su sporazum o ograničavanju broja sustava za njihovo lansiranje na razini između 500 i tisuću 100. Dakle, pristajući na te razine, dali su svojim pregovaračima izvjestan osjećaj za smjer kojim treba ići i također kakav ishod je potreban da bi se bilo unutar prihvatljivih parametara za ovaj novi sporazum."

Sporazum START-1 također je uspostavio striktne i agresivne metode verifikacijskih procedura. Frank Miller bio je viši dužnosnik na polju nacionalne sigurnosti tijekom administracije predsjednika Georgea Busha mlađeg. On kaže da su odredbe o verifikaciji ključni dio tog sporazuma: "One su bile krajnje bitne, svakako za proces ratifikacije u Senatu. Njima se nadišlo dugo razdoblje nepovjerenja između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza jer je svaka strana ima više povjerenja da se ona druga ponaša u skladu s odredbama tog sporazuma."

Daryl Kimball izvršni je direktor privatne neovisne organizacije Udruga za kontrolu naoružanja. On kao i mnogi drugi stručnjaci smatra da je jedno od ključnih pitanja pred američkim i ruskim pregovaračima upravo verifikacija: "Koliko će odredbi o nadgledanju i verifikaciji iz postojećeg START-1 sporazuma biti uključeno u novi. Te su odredbe dogovorene u vrijeme kad je bilo znatno manje povjerenja i transparentnosti među dvije zemlje. Danas, obje se strane slažu da je potreban manji broj inspekcija, manje metoda nadgledanja – međutim, još se uvijek moraju složiti oko toga što od svega toga zadržati."

Stručnjaci također kažu da su pregovarači postiglo dogovor o tzv. "pravilima prebrojavanja" – koji će sustavi za lansiranje strateških nuklearnih bojevih glava biti uključeni u novi sporazum i koliko će bojevih glava na svaki od njih otpadati. Daryl Kimball kaže: "Rusi žele brojati sustave za lansiranje. Amerikanci bi radije brojali bojeve glave. Na kraju će doći do nekakvog kompromisa."

Pregovarači za kontrolu naoružanja užurbano rade na tome da se sporazum postigne do krajnjeg roka od 5. prosinca. Da bi stupio na snagu, ugovor će morati biti ratificiran u ruskoj Dumi i američkom Senatu. Nedavne izjave američkih i ruskih dužnosnika ukazuju da je postignut napredak otkako su u srpnju predsjednici Obama i Medvjedev dali svojim pregovaračima parametre u okvirima kojih treba sklopiti novi sporazum. Međutim, stručnjaci kažu da nije jasno je li postignuti napredak dovoljan da se novi sporazum o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja završi do kraja ove godine.


XS
SM
MD
LG