Linkovi

Edward 'Ted' Kennedy (1932 - 2009)


Senator Edward Kennedy, jedan od veterana američke političke scene, preminuo je u 77. godini života. Bolovao je od raka na mozgu. Edward Ted Kennedy – brat predsjednika Johna Kennedyja – bio je desetljećima na čelu najpoznatije američke 'političke obitelji'. O istaknutom demokratu iz Massachusettsa prilog je pripremila Deborah Tate.

Najistaknutiji zagovaratelj liberalne politike na suvremenoj američkoj političkoj sceni, Ted Kennedy je svoje najveće uspjehe postigao u Senatu Sjedinjenih Država. Zahvaljujući njegovim inicijativama poboljšani su radni uvjeti desecima milijuna zaposlenih, povećano je financiranje školstva, uvedene promjene u američku vanjsku politiku, reformiran imigracijski sustav…

Nećakinja Teda Kennedyja, Caroline Kennedy, izjavila je da je senator bio inspiracija cijeloj obitelji: "Više od četiri desetljeća, Teddy je bio na čelu borbe za ostvarivanje najvažnijih ciljeva našeg vremena – na području građanskih prava, društvene pravde i širenja ekonomskih šansi za sve naše građane…"

Senator Kennedy bio je jedan od najglasnijih kritičara rata u Iraku, kao i drugih odluka administracije predsjednika Georgea Busha. Kritizirao je, primjerice, način na koji se u Guantanamu ispituju osumnjičenici za terorizam. U intervjuu za mrežu CBS, prije dvije godine, Ted Kennedy je rekao: "Glasao sam protiv intervencije u Iraku. Taj glas smatram najvažnijim u mojoj karijeri. Jer, rat u Iraku je pogrešan rat, u krivom trenutku."

Senator Kennedy bio je poznat i po suradnji sa svojim političkim protivnicima – mnoge je zakone u Senatu predložio upravo s nekim od kolega republikanaca. 2008. bio je jedan od prvih demokrata u Senatu koji je podržao predsjedničku kandidaturu Baracka Obame. Kako je rekao – Obama je vjesnik promjene: "Pozivam vas da se odlučimo za promjene, da budemo hrabri da ih provedemo, na ovom našem povijesnom putu. Došao je trenutak za novu generaciju. Došao je trenutak za Baracka Obamu."

Ted Kennedy je izabran u Senat Sjedinjenih Država 1962. godine. Sljedeće godine, u atentatu mu je ubijen brat, tadašnji predsjednik John Kennedy. Na njegovu sprovodu, Ted Kennedy je rekao i ovo: "Nema potrebe da idealiziramo moga brata, da mu pridajemo veću važnost od one koju je imao dok je živio. Treba ga zapamtiti kao dobrog i pristojnog čovjeka koji je - svjestan nepravde - nepravdu pokušao ukloniti."

1968. ubijen mu je i drugi brat – Robert Kennedy, koji je u to vrijeme također imao predsjedničke ambicije. Razmjerno mladi Ted Kennedy postao je tako glava najpoznatije američke političke dinastije. Činilo se da je put u Bijelu kuću pred njim otvoren. No, te su aspiracije već 1969. bile gotovo ugušene - imao je prometnu nesreću, a njegova je suputnica preminula. Tedu je Kennedyju trebalo više sati da policiji prijavi što se dogodilo.

Imidž mu je bio ozbiljno narušen. Bez obzira na to, desetak godina kasnije, 1980. natjecao se za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke – i izgubio od Jimmyja Cartera. Uslijedili su i drugi izazovi na osobnom planu – čak su tri Kennedyjeva nećaka preminula na tragičan način, u mladim godinama. Teda Kennedyja je pratio glas ljubitelja dobre kapljice i ženskara – ako ništa barem do njegova drugog braka, 1992., kada mu se osobni život uvelike stabilizirao.

Ted Kennedy, jedan od američkih senatora s najdužim stažem, bio je i jedan od najutjecajnijih članova tog doma Kongresa. Može se reći da je nastavljajući djelo Johna i Bobbyja Kennedyja, Edward Kennedy izgradio i svoju vlastitu političku ostavštinu po kojoj će biti zapamćen.

XS
SM
MD
LG