Linkovi

Obama:  Amerika je izgubila velikog političara, svog najboljeg senatora


U saveznoj državi Massachusetts jutros je preminuo demokratski senator Edward Kennedy. U politici je slijedio svoju stariju braću, predsjednika Johna Kennedyja i ministra pravosuđa Roberta Kennedyja. Edward, odnosno Ted, Kennedy se odlučio za zakonodavnu karijeru. U Senatu je bio od 1962. godine i najpoznatiji je po svojim naporima da svim Amerikancima osigura zdravstveno osiguranje.

Predsjednik Barack Obama izjavio je da je Amerika izgubila velikog političara, kako je rekao 'svog najboljeg senatora'. Posebno je izdvojio Kenendyjeve uspjehe na planu zdravstva i građanskih prava.

Ted Kennedy je desetljećima bio glava najpoznatije američke političke obitelji. Također, bio je i jedan od najutjecajnijih članova Senata. U svibnju prošle godine, dijagnosticiran mu je rak na mozgu i podvrgnut je operaciji.

U studenom se osjećao bolje i otišao je na posao u Senat. "Osjećam se dobro. Veselim se novom sazivu Senata. Pred nama je mnogo posla. Posebno se veselim suradnji s Barackom Obamom" - rekao je tom prilikom.

U posljednjim mjesecima života, Ted Kennedy je međutim, uglavnom, bio po strani, pomažući iz sjene da se u Kongresu 'progura' reforma zdravstva, najvažniji prioritet predsjednika Obame. Reformu američkog zdravstva Kennedy je smatrao svojim životnim ciljem.

Senator Kennedy je bio jedan od prvih senatora koji je, još u siječnju 2008. podržao Baracka Obamu, kojem je u utrci za predsjedničku nominaciju demokrata suparnica bila Hillary Clinton. "Znam koliki je potencijal Amerike. Ja sam ga vidio. Osvjedočio sam se u njega. S Barackom Obamom, opet ćemo ga doseći" - rekao je na izbornom skupu na kojem je podržao kandidaturu Baracka Obame.

Predsjednik Obama je u izbornoj kampanji nekoliko puta ukazao na paralele s bratom Teda Kennedyja, predsjednikom Johnom Kennedyjem koji je 1963. ubijen u atentatu…

Obitelj Kennedy je i vrlo tragična obitelj. Pet godina nakon što je ubijen John Kennedy, atentat je bio izvršen i na Bobbyja Kennedyja, koji se također natjecao za Bijelu kuću...

Ted Kennedy je rođen 1932 u Bostonu. U Senatu je od 1962. Posljednjih osam godina bio je čest kritičar vlade predsjednika Georgea Busha, pogotovo rata u Iraku. Bez obzira na to, Kennedy je znao kako se surađuje s političkim protivnicima, u Kongresu Sjedinjenih Država. S predsjednikom Georgeom Bushom izvrsno je surađivao kako bi se reformiralo američko školstvo. "Moji su zemljaci u Teksasu šokirani kada im kažem da je meni Ted Kennedy vrlo simpatičan. On je izvrstan senator" - rekao je prije nekoliko godina George W. Bush.

Politička karijera Teda Kennedyja bila je gotovo naprasno prekinuta 1969, kada je imao prometnu nesreću. Njegova suputnica je poginula, a on se s mjesta nesreće odvezao kući i trebalo mu je nekoliko sati da prijavi policiji što se dogodilo. Imidž mu je nakon toga ozbiljno narušen. 1980. natjecao se za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke ali je u unutarstranačkoj utrci izgubio od Jimmyja Cartera.

Nakon toga posvetio se Senatu. Bio je simbol liberalizma, i kao takav česta meta republikanskih kritika.

2006. tjednik Time proglasio ga je jednim od 'deset najboljih senatora'. U obrazloženju se kaže da je zakonodavni rad Teda Kennedyja pozitivno utjecao na život svakog Amerikanca.

Ovaj mjesec, predsjednik Obama odlikovao je senatora Teda Kennedyja najvišim američkim civilnim odličjem, Medaljom slobode.

XS
SM
MD
LG