Linkovi

'Tragični događaj u Muzeju holokausta podsjetio na razlog postojanja te ustanove'


Jutrošnja izdanja američkih dnevnih novina komentiraju jučerašnji zločin u Muzeju holokausta u Washingtonu.

Uvodničar dnevnika Washington Post piše da ovaj očigledan zločin mržnje ukazuje na vitalnost misije Muzeja holokausta, odnosno na razlog njegova postojanja. Zadatak ove ustanove – piše u uvodniku washingtonskog lista – je potaknuti na razmišljanje o mržnji, konfrontirati je, informirati se o opasnostima koje izviru iz ljudskih predrasuda te promicati dignitet svakog čovjeka. 'Jučer smo na ovom jedinstvenom mjestu bili svjedoci onog najgoreg i onog najboljeg u čovjeku. Motiviran mržnjom prema Židovima i manjinskim grupama općenito, napadač je ušao u muzej i otvorio vatru. Zaustavio ga je zaštitar koji je pri tome žrtvovao svoj život.'

Televizijska mreža CBS navodi da tragični događaj u Washingtonu ukazuje na svojevrsnu obnovu rada brojnih ekstremnih grupa u Sjedinjenim Državama, od kojih su mnoge – ali ne i sve – ultra-desne kao i rasističke orijentacije. 2000. godine postojale su 602 takve skupine. 2008. – 926, rast od pedeset posto – navodi CBS. Ova tv-mreža iznosi podatke o nekoliko nedavnih zločina koji se mogu kategorizirati kao 'zločini mržnje'. Incidentu u Washingtonu prethodilo je ubojstvo jednog liječnika koji je izvodio pobačaje, u Kansasu, kao i napad na jedan regrutni centar američke vojske u Arkansasu. Za ubojstvo u Kansasu, kako se čini, odgovoran je čovjek koji tvrdi da ga je inspirirala kršćanska vjera, dok je napad u Arkansasu počinio čovjek islamske vjere koji kaže da se 'želio osvetiti za Irak i Afganistan'. U New York Cityju nedavno je otkrivena zavjera da se u zrak digne nekoliko sinagoga – zavjerenici su bili obraćenici na islam, javlja CBS.

List Auburn Journal iz Californije piše da je James von Brunn, osumnjičeni za napad u Muzeju holokausta, poznat u krugovima američkih rasista i neo-nacista, prvenstveno zbog njegovih web stranica na kojima – piše ovaj list – von Brunn objašnjava svoju filozofiju mržnje i popularizira teorije zavjere o navodnoj židovskoj uroti protiv Amerike i ne-Židova uopće. Jesenas je von Brunn bio angažiran u Internet kampanji koja je promicala ideju da Barack Obama nije rođen u Sjedinjenim Državama te zbog toga – prema Ustavu - nema pravo biti predsjednik države. Ovaj, nazovimo ga tako, pokret zabrinutih građana, tražio je – neuspješno - da se objavi Obamin izvod iz matične knjige rođenih – piše list Auburn Journal.


XS
SM
MD
LG