Linkovi

Napadač u Muzeju holokausta zadrti bijelački supremacist


Predsjednik Obama izjavio je da je bio šokiran i ožalošćen jučerašnjim ubojstvom u Muzeju holokausta, ovdje u Washingtonu, dodajući kako to pokazuje da društvo mora "ostati budno protiv antisemitizma i predrasuda u svim drugim oblicima". Tijekom prošlotjednog posjeta logoru Buchenwald američki je predsjednik rekao da je taj zloglasni nacistički koncentracijski logor apsolutni prijekor onima koji poriču holokaust.

Inače, dan nakon što je ubio Stephena Jonesa, 39-godišnjeg zaštitara u Muzeju holokausta, 88-godišnji napadač - James von Brunn, koji je ranjen u napadu, nalazi se u kritičnom stanju. Istražitelji tvrde da je von Brunn, inače veteran Drugog svjetskog rata, bio poznat kao bjelački supremacist te da je negirao holokaust, a prema riječima njegove bivše supruge, mržnja prema Židovima i crncima izjedala ga je živog poput raka.Policija opisuje vremešnog von Brunna kao zadrtog supremacista s dugom poviješću antisemitskih aktivnosti iza sebe.

Oko jedan sat poslijepodne jučer ušetao se u Muzej Holokausta s puškom starom gotovo stotinu godina i otvorio vatru pri čemu je smrtno ranio zaštitara. Drugi zaštitari uzvratili su vatru i pogodili napadača. U trenutku incidenta u muzeju se nalazilo oko dvije tisuće ljudi.

Von Brunn, stanovnik Annapolisa u Marylandu, od prije je poznat policiji. Godine 1981. uhićen je dok je pokušavao oteti guvernere Središnje banke zbog visokih kamatnih stopa zbog čega je odslužio šest godina zatvora.Za odsluženu kaznu okrivio je "crnačku porotu" i "židovskog suca".

Jučerašnja pucnjava dovela je do odgađanja izvedbe jedne drame o antisemitizmu i rasizmu koja se sinoć trebala prikazati u Muzeju. Dramu je napisala supruga bivšeg američkog ministra obrane Williama Cohena – Janet Langhart Cohen – a govori o fiktivnom susretu žrtve holokausta Anne Franks američkim dječakom afričkog podrijetla Emmetom Tillom, kojeg su bijelci linčovali tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća.

XS
SM
MD
LG