Linkovi

Predsjednik Obama: "Buchenwald je apsolutni prijekor onima koji poriču holokaust"


Za predsjednika Obamu danas je bio dan da se oda počast žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i da se založi za mir na Srednjem istoku. Na lokaciji negdašnjeg zloglasnog logora Buchenwald američki je predsjednik odao počast žrtvama nacističkog holokausta:

"Na nama je da zadržimo uspomenu, da osiguramo da svijet ne zaboravi što se ovdje dogodilo."

Predsjednik Obama je rekao da je vidio pećnice u kojima su kremirani logoraši i mjesta gdje su držani, nazvavši to "najnezamislivijim uvjetima." Dodao je kako te lokacije nisu s vremenom izgubile ništa od svog užasa i da bol i srdžba zbog onog što se ovdje dogodilo ne popušta.

Predsjednik je obišao logor u pratnji njemačke kancelarke Angele Merkel i dobitnika Nobelove nagrade Elieja Wiesela, koji je bio logoraš u Buchenwaldu. Njegov otac poginuo je u tom zloglasnom logoru.

Prije toga, danas u Dresdenu, predsjednik Obama se usredotočio na izraelsko-palestinski sukob, rekavši "kako je došao trenutak" da se krene prema postizanju mirovnog sporazuma. Rekao je da bi se ove godine mogao napraviti ozbiljan napredak. I on i kancelarka Merkel obećali su podršku stvaranju palestinske države.

XS
SM
MD
LG