Linkovi

Što bi predsjednik Obama trebao poručiti islamskom svijetu?


Što bi konkretno američki predsjednik trebao reći stanovnicima – kako se to u Washingtonu kaže – 'islamskog svijeta'?

Washingtonski dnevnici postavili su to pitanje nekolicini američkih stručnjaka za arapske odnosno islamske zemlje.

Umirovljeni admiral američke ratne mornarice L.R. Vasey, koji radi u washingtonskom Centru za strateška i međunarodna istraživanja, smatra da je dobro što predsjednik želi poboljšati odnose sa zemljama u kojima je muslimanska vjera dominantna. Međutim, odnosi će se zaista poboljšati tek kada islamski svijet nedvosmisleno osudi vjerom motivirani terorizam, koji danas – tvrdi ovaj američki stručnjak – u muslimanskim zemljama uživa masovnu podršku. 'Ogromna većina muslimana ne podržava aktivno teroriste, ali im se niti ne protivi. Njihova je šutnja dio problema, i Obama bi je trebao spomenuti' –piše L.R. Vasey u komentaru koji je objavio dnevnik Washington Times.

Yousef Munayyer iz Američko-arapskog odbora protiv diskriminacije piše u dnevniku Politico da bi predsjednik Obama u Kairu trebao javno podržati mirovnu inicijativu 57 arapskih i muslimanskih zemalja koja Izraelu nudi mir, diplomatsko priznanje i razvoj međusobnih odnosa – pod uvjetom da se Izrael povuče sa svih okupiranih područja, ukoliko pristane na pravedno rješenje za palestinske izbjeglice koje su morale otići iz židovske države te ako prizna istočni Jeruzalem kao glavni grad nove palestinske države.

David Orentlicher sa Sveučilišta Indiane piše također u dnevniku Politico da bi predsjednik Obama u svom govoru u Kairu trebao istaći primjer Egipta koji je uz Jordan, jedina arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom i s njim ima diplomatske odnose. Obama bi trebao ukazati na pozitivan primjer mirovne politike egipatskog predsjednika Anwara el Sadata, za razliku od niza aktualnih arapskih čelnika koji su često odbijali iskrene mirovne inicijative te često svojom politikom pridonijeli eskalaciji nasilja na Srednjem istoku – piše David Orentlicher.


XS
SM
MD
LG