Linkovi

Predsjednik Obama s islamskim svijetom želi novi odnos, temeljen na zajedničkim interesima i međusobnom poštivanju


Predsjednik Barack Obama će se za vrijeme svog posjeta Egiptu obratiti i cijelom islamskom svijetu – u govoru koji već sada izaziva veliko zanimanje. Paula Wolfson razgovarala je s nekoliko washingtonskih analitičara o predsjednikovoj želji da uđe u dijalog s ljudima islamske vjere širom svijeta.

Predsjednik Obama svoju je želju navijestio već u inauguralnom govoru, početkom godine:

"Moja poruka muslimanskom svijetu glasi: treba pronaći novi put u odnosima, koji će se temeljiti na zajedničkim interesima i međusobnom poštivanju."

Ubrzo nakon toga, predsjednik Barack Obama je u govoru u turskom parlamentu rekao da 'Sjedinjene Države nisu u ratu s islamom niti će to ikada biti.' Predsjednik će o američko-islamskim odnosima još detaljnije govoriti u Kairu, prilikom skore posjete Egiptu. Taj govor, rekao je glasnogovornik Bijele kuće, neće biti usmjeren prema čelnicima islamskih zemalja, već će se predsjednik obraćati narodima. Bivši američki veleposlanik u Kuvajtu i Jordanu Edward Gnehm poznaje publiku kojoj će se obratiti predsjednik Obama.

"Predsjednik dolazi u posjet islamskoj zemlji. Znači, neće se obraćati muslimanima iz Washingtona ili iz Europe. Održat će govor u Kairu, gradu koji je stoljećima kulturno, obrazovno i vjersko središte islamskog svijeta," kaže Edward Gnehm.

Cilj Obamina govora je promijeniti ton u odnosima Sjedinjenih Država i zemalja u kojima je islam dominantna religija. Odnosi su već izvjesno vrijeme prilično nategnuti, zbog američke intervencije u Iraku, a i zbog blokiranog srednjeistočnog mirovnog procesa. James Zogby iz Arapsko-američkog instituta u Washingtonu kaže da arapski svijet ima pozitivniji odnos prema Americi otkako je u Bijeloj kući Barack Obama. No, ipak čeka se da američki predsjednik prijeđe s riječi na djela, kaže Zogby. Prije svega, kada je u pitanju arapsko-izraelski sukob.

"Mislim da Obamin govor u Kairu neće biti namijenjen cijelom islamskom svijetu, već više arapskom svijetu. Zato je izabran Kairo. Nadam se da će predsjednik iskoristiti priliku koja mu se pruža. Publika će biti koncentrirana na svaku Obaminu riječ," kaže James Zogby.

Američki se predsjednik posljednjih tjedana susreo s izraelskim i arapskih čelnicima, no njegovi suradnici upozoravaju da govor u Kairu neće sadržavati novi mirovni plan za regiju. Robert Satloff iz washingtonskog Instituta za Srednji istok kaže da je cilj predsjednikova govora u Kairu pokazati da Sjedinjene Države smatraju da je mir na Srednjem istoku važno pitanje te da su spremne na obnovu svog angažmana na ovom području:

"Ako predsjednik nastavi tim tonom, možda se možemo nadati zrelom dijalogu o vrlo teškim temama. O nekim pitanjima postoji slaganje, a o nekima ne postoji. Moj je osjećaj da većina Arapa i muslimana – osim naravno ekstremista koji nisu spremni za razgovor - želi ući u dijalog s Amerikom."

Edward Gnehm, međutim, upozorava da sami govori nisu dovoljni, verbalna obećanja moraju se pretvoriti u djela. On kaže da upravo to čuje od svojih poznanika u arapskim zemljama.No, u ovom trenutku, kada se predsjednik Obama priprema za govor u Egiptu, njegov je prvenstveni cilj ohladiti užarenu retoriku koja je posljednjih godina obilježavala odnose islamskog svijeta s Amerikom. U Washingtonu se nadaju da će to voditi i drugačijim odnosima s muslimanima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG