Linkovi

Saudijska Arabija ima važnu ulogu u američkim naporima da se poboljšaju odnosi s islamskim svijetom


Predsjednik Barack Obama danas se u Rijadu sastaje sa saudijskim kraljem Abdullahom. O čemu će dvojica državnika razgovarati? Kao čuvar svetih mjesta islama i kreator arapskog mirovnog plana za Srednji istok kralj Abudllah ima dosta autoriteta u islamskom svijetu.

Američke veze sa Saudijskom Arabijom sežu do tridesetih godina prošlog stoljeća, a bile su ojačane otkrićem nafte od strane jedne američke kompanije, nekoliko godina kasnije. Tijekom hladnog rata Saudijska Arabija bila je ključni američki saveznik u regiji i unatoč nekoliko razdoblja zahlađenja zadržala je bliske odnose sa Sjedinjenim Državama.

Posjet predsjednika Obame Saudijskoj Arabiji mnogi analitičari smatraju prilikom za obnovu odnosa te definiranje zajedničkog odgovora na pitanja od zajedničkog interesa poput Irana, arapsko-izraelskog sukoba i globalne ekonomske krize.

Kralj Abdullah došao je na prijestol u kolovozu 2005. godine nakon smrti njegovog polubrata kralja Fahda. Abdullaha prati glas da je 'čovjek iz naroda' i pristaša reformi. On sam našao se usred vladinih akcija protiv terorista al-Qaide te je posljednjih nekoliko godina uglavnom uspio uspostaviti red i mir. Saudsijski monarh opisuje svoju borbu protiv al-Qaide ovim riječima: "Mala banda kriminalnih terorista kvari naše odnose s drugima i kalja sliku islama i muslimana. Na nama je da se borimo s tom bandom, onemogućimo ih i izgradimo odnose s drugima na temelju zdrave logike."

Kralj Abdullah ima dosta autoriteta u arapskom i islamskom svijetu i kao što je istaknuo Paul Salem, direktor Centra Carnegie za mir na srednjem istoku, on je ključna osoba za unaprijeđivanje američkih odnosa s Arapima i muslimanima: "Kralj Abdullah u Saudijskoj Arabiji je vrlo važna osoba na tri polja: jedno je islamski svijet u cjelini, drugo je da je Saudijska Arabija kao domaćin Organizacije islamske konferencije i treće, na njenom teritoriju nalaze se sveta mjesta muslimana Meka i Medina. On je, dakle, važan za Obamin pokušaj da obnovi odnose s muslimanskim i arapskim svijetom."

Paul Salem vjeruje da će ekonomija i sigurnosna pitanja također biti u središtu razgovora.

Khaled al-Maeena, urednik saudijskog dnevnika na engleskom Arab News, kaže da Saudijci žele predsjedniku Obami reći mnoge stvati: "Oni bi mu prije svega htjeli poručiti da američka politika u regiji mora biti nepristrana, da američki pristup srednjo-istočnim pitanjima mora biti jasniji, a to uključuje Bliski istok i Perzijski zaljev pa i Pakistan."

Izrael će također s pozornošću pratiti američko-saudijski sastanak na vrhu, smatra Meir Javendanfar, analitičar Centra za blisko-istočne ekonomske i političke analize iz Tel Aviva: "Izraelska vlada smatra Saudijsku Arabiju, Jordan i Egiptat frontom protiv Irana. Što su bolji odnosi između Washington i Rijada izraelska vlada vjeruje da će to značiti i veći pritisak na Saudijce da se suprotstave rastućem utjecaju Irana na Srednjem istoku."

Saudijska Arabija odavno se smatra protutežom Irana u Perzijskom zaljevu, a njeni odnosi s ostatkom Srednjeg istoka daju joj mogućnost da ublaži različite regionalne sukobe.

XS
SM
MD
LG