Linkovi

Wall Street Journal: Obama će se u Kairu obratiti vrlo skeptičnoj publici


Newyorški Wall Street Journal koncentrira se na sutrašnji Obamin govor na Kairskom sveučilištu, u kojem će se američki predsjednik obratiti ne samo Egipćanima već stanovnicima svih zemalja u kojima je islam dominantna vjera.

Dobar dio muslimana – piše Wall Street Journal - poštuje osobu aktualnog američkog predsjednika, pogotovo zbog njegovih obiteljskih veza s islamom. Također, dobar dio islamskog svijeta simpatizira neke od vrijednosti američkog političkog sustava – kao što su sloboda govora i vladavina prava. S druge strane – primjećuje newyorški list – glavni saveznici Sjedinjenih Država u regiji su autoritarni režimi, poput egipatskog i saudijskog, koja Amerika svake godine šalje milijarde dolara pomoći.

Zbog toga će Obamina publika na Kairskom sveučilištu biti prilično skeptična prema Americi i njezinoj politici u regiji - piše newyorški list. Skeptični su pogotovo mladi Egipćani. Među mladom generacijom u arapskim zemljama stopa neuposlenosti iznosi 25 posto, dok je svjetski prosjek – prema Međunarodnom monetarnom fondu – 14 posto. Wall Street Journal navodi riječi jedne 22-godišnjakinje koja je diplomirala poslovni menadžment, ali ne može naći radno mjesto pa s ocem prodaje povrće na tržnici. 'Nema posla, nema stanova – tko će riješiti te probleme?' – upitala se ova mlada Egipćanka, pred dolazak američkog predsjednika Baracka Obame.

A predsjednik Obama je u intervjuu za jednu francusku televizijsku mrežu izjavio da se 'i Amerika može smatrati islamskom zemljom, možda čak i jednom od većih' – piše jutrošnji New York Times.

Inače, predsjednik je rekao da se od njegova govora u Kairu 'možda očekuje previše', jer – kako je dodao – 'jedan govor ne može riješiti sve naše probleme.' Međutim, rekao je Barack Obama, 'ja želim s islamom uspostaviti dijalog tako da ljudi te vjere razumiju kako Sjedinjene Države i Zapad razmišljaju o terorizmu, o demokraciji, o Iranu, o odnosima Izraela i Palestinaca…"

Predsjednik je također rekao da se 'Amerika i Zapad općenito također trebaju bolje informirati o islamskom svijetu' – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG