Linkovi

Promjena američke politike prema Kubi?


Predsjednik Obama uvodi olakšice za američke Kubance da putuju na Kubu i šalju novčanu pomoć svojim rođacima koji žive u toj otočnoj zemlji. Do ove je objave došlo samo nekoliko dana prije početka summita Americas, koji će se održati u Trinidadu i Tobagu.

Mjere koje je poduzeo gospodin Obama ne znače ukidanje 47 godina starih američkih sankcija protiv Kube, ali znače otvaranje u međusobnim odnosima. Procjenjuje se da ima oko milijun i pol Amerikanaca koji imaju obitelji na Kubi i koje će sada biti lakše posjetiti i poslati im novac.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kaže da su ukinuta sva ograničenja na putovanja i slanja novčane pomoći. Istodobno, administracija predsjednika Obame daje ovlasti za bolje telekomunikacijske veze s Kubom te se proširuje popis humanitarne pomoći koja se može paketima slati na Kubu.

Gibbs kaže da su svi ovi koraci poduzeti kako bi se pomoglo Kubancima da slobodno odrede budućnost svoje zemlje:

"Predsjednik Obama vjeruje da će mjere koje je poduzeo pomoći da taj cilj postane stvarnost."

Robert Gibbs je upozorio da same predsjednikove odluke neće biti dovoljne, nego da je potrebno da i kubanski čelnici naprave korak naprijed:

"Ove mjere, koje je poduzeo predsjednik Obama, trebaju otvoriti razmjenu informacija i osigurati važne korake koji će pomoći da to toga dođe. Ali, on nije jedina osoba koja treba nešto poduzeti."

Najnovije odluke su ispunjenje predsjednikovih predizbornih obećanja i dolaze u trenutku kada se gospodin Obama priprema za sudjelovanje na summitu Americas, koji se idućeg vikenda održava na Trinidadu i Tobagu. Čelnici zemalja srednje i južne Amerike, koji će nazočiti tom skupu, pozivaju Sjedinjene Države na usvajanje otvorenije politike prema Kubi, a predsjednik Obama je već dao do znanja da je voljan angažirati se za dobro pripremljeni diplomatski dijalog.

U priopćenju iz Bijele kuće nije spomenuta mogućnost svrgavanja vlasti na Kubi i fokus je bio na ohrabrivanju obiteljskih veza i otvaranju puta za američke telekomunikacijske tvrtke te za satelitski radio i televizijski servis na kubanskom tržištu.

Kritičari ovakve politike, uključujući i nekoliko Amerikanaca kubanskog podrijetla u Kongresu – upozorili su da bi novac, koji bi se slao na Kubu, značio punjenje džepova kubanskim komunističkim dužnosnicima.

Dan Restrepo iz Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, rekao je novinarima da predsjednik Obama poziva kubansku vladu da prestane nametati dadžbine na novac kojeg američki Kubanci šalju na Kubu. Zanimljivo je da je na konferenciji za novinstvo glede ove teme, po prvi put u novijoj povijesti, odgovarano na pitanja na dva jezika – na engleskom i na španjolskom.

XS
SM
MD
LG