Linkovi

Što misle Amerikanci kubanskog podrijetla o ublažavanju ograničenja putovanja na Kubu?


Američka je vlada nedavno ukinula restrikcije na putovanje na Kubu, za svoje građane koji tamo imaju obitelj i rodbinu. Pristaše ukidanja ovih sankcija kažu da bi kontakti sa strancima mogli ojačati lokalne napore da se izbore demokratske promjene. Kritičari ove odluke pak smatraju da bi time mogla biti ojačana tamošnja komunistička vlast – koja turistima naplaćuje visoke ulazne pristojbe. No što misle sami Amerikanci kubanskog podrijetla?

" height=210 alt="Cubans enter the AmeriCuba travel agency in Hialeah, Florida, 14 May 2009
" hspace=2 src="https://author.voanews.com/croatian/images/AP-Florida-Cubans-enter-the-AmeriCuba-travel-agency-in-Hialeah-eng-210-14tue09.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Kubanske četvrti Miamija pune su turističkih agencija i špediterskih firmi koje nude usluge vezane s Kubom. Kontakti s tom komunističkom zemljom Amerikancima su ograničeni već desetljećima, a posljednjih pet godina bili su izrazito limitirani. Predsjednik Barack Obama je nedavno potpisao predsjedničku uredbu koja dopušta neograničen broj godišnjih posjeta Kubi, za ljude koji tamo imaju obitelj ili rodbinu.

Amada Roque, koja radi u jednoj turističkoj agenciji, kaže da su njezini sugrađani ovakvo ublažavanje sankcija očekivali. Kaže da će na Kubu sada putovati mnogo više ljudi iz Miamija i okolice. No, navala na avionske karte još nije počela, što je vjerojatno posljedica ekonomske krize i s njom povezane nestašice novca – kaže Amada Roque, ali i dodaje: kada vam je tamo obitelj, morate ići.

Od 2004. godine, broj putovanja na Kubu bio je ograničen na jedno svake tri godine – i to samo ako se posjećuje najbliža rodbina. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da ublažavanje sankcija odražava najavu Baracka Obame iz predsjedničke kampanje.

"Predsjednik je to ovako protumačio – rekao je da, kada je u pitanju Kuba, nema boljih ambasadora slobode od Amerikanaca kubanskog podrijetla," kaže Gibbs.

Jedna od kubanskih organizacija u Sjedinjenim Državama – Nacionalna zaklada Amerikanaca kubanskog podrijetla – smatra da je predsjednik dobro postupio jer su prijašnje zabrane bile pogrešne.

"Zemlja koja je simbol demokracije ne bi trebala ograničavati obiteljske kontakte," kaže Pepe Hernandez iz ove organizacije.

Međutim, kritičari Bijele kuće upozoravaju da kubanski režim američkim turistima naplaćuje visoke pristojbe kada mijenjaju dolare te taj novac – tvrde oni – samo učvršćuje komunističku vlast.

Službena je Havana odgovorila na američko ublažavanje sankcija rekavši da je to dobar početni korak, no da se treba učiniti znatno više.

Fidel Pereira, učitelj iz Miamija kojeg smo zatekli na aerodromu u Miamiju po povratku s Kube, kaže da je običan svijet tamo s veseljem dočekao ukidanje restrikcija na putovanje.

"Svi koje poznajem, i na Kubi i u Sjedinjenim Državama, podržavaju ublažavanje ovih sankcija," kaže Pereira. Dodaje da je Kubancima u Americi najvažnije da mogu novčano pomoći svojim rođacima na Kubi, jer im – kako kaže – 'inače nitko drugi neće pomoći'.

U Kongresu Sjedinjenih Država mogao bi biti predložen zakon koji bi važenje ove odredbe proširio na sve američke građane, a ne samo na one koji imaju obitelj i rođake na Kubi. Pristalice ovakve mjere kažu da bi kontakti sa strancima mogli ubrzati i demokratske promjene na Kubi. Protivnici pak odvraćaju da Kanađani i Europljani već desetljećima dolaze na Kubu kao turisti – a nije se dogodila nikakva politička promjena.

XS
SM
MD
LG