Linkovi

Ekonomska kriza i Kuba - glavne teme Summita Amerika


Predsjednik Barack Obama danas odlazi u Meksiko, gdje će sa svojim kolegom Felipeom Calderonom razgovarati o nasilju u pograničnim područjima gdje se meksička policija i vojska obračunavaju s narko-kartelima. Također će se govoriti o problematici vezanoj uz imigraciju, jer je Meksiko polazna točka za milijune ilegalnih useljenika koji dolaze u Sjedinjene Države.

Predsjednik Obama je već prije nekoliko tjedana priznao da s drogom povezano nasilje u Meksiku nije odgovornost samo te zemlje, već, na izvjestan način, i Washingtona. "Moramo smanjiti potražnju za drogama. Moramo obaviti svoj dio posla, kada je riječ o dotoku novca i oružja koji narko-kartelima stižu iz naše zemlje" – rekao je predsjednik.

Iz Meksika, predsjednik odlazi na summit država Zapadne hemisfere u Trinidad i Tobago. Glavna tema tog skupa je regionalni odgovor na gospodarsku krizu, pogotovo izbjegavanje širenja siromaštva u sadašnjim teškim uvjetima. Na summitu – petom po redu - ne sudjeluje Kuba, iako će ona biti na dnevnom redu skupa. Razlog za to objasnio je predsjednikov savjetnik za južnoamerička pitanja Jeffrey Davidow: "Summiti ove vrste su prigoda za odavanje priznanja zemljama Zapadne hemisfere koje su uspjele provesti vrlo važne reforme, koje su se promijenile na pozitivan način. Prije je u regiji bilo mnogo nedemokratskih država. Kuba nije sudjelovala niti na prvom summitu. Ona je i danas nedemokratska zemlja. Sjedinjene se Države nadaju da će se na Kubi dogoditi promjene."

Zemlje Južne Amerike i Kariba tvrde da se Washington okrenuo od svog susjedstva nakon 11. rujna 2001, te da ga je manje-više ignorirao. Nadaju se da će administracija predsjednika Obame promijeniti taj trend.

XS
SM
MD
LG