Linkovi

Na Summitu Amerika, predsjednik Obama u srdačnim susretima s južnoameričkim čelnicima


Predsjednik Obama obećava da će slušati i učiti na Summitu Amerika, gdje se nada sklopiti nova partnerstva među zemljama Zapadne hemisfere. Svoje je komentare američki predsjednik izrekao drugog dana održavanja summita, prije odvojenih sastanaka s južnoameričkim čelnicima.

Prije početka sastanka, novinari su uočili srdačan susret između njega i venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, žestokog protivnika Sjedinjenih Država. Chavez je Obami dao knjigu o eksploataciji Latinske Amerike od strane stranih sila, naslovljenu „Otvorene vene Latinske Amerike“

Prvog dana Petog summita dviju Amerika, u Trinidadu i Tobagu, američki predsjednik Barack Obama izjavio je da stara nezadovoljstva u Zapadnoj hemisferi treba ostaviti po strani, obećavši novi početak u odnosima s Kubom i nova partnerstva diljem regije. On je kazao da nacije dvaju američkih kontinenata imaju odgovornost da svojim građanima omoguće ispunjenje njihovih snova u demokratskim društvima.

Gospodin Obama je rekao da su Sjedinjene Države voljne angažirati vladu Kube u čitavom nizu pitanja, od ljudskih prava, pa do migracija i ekonomije. Američki predsjednik je ukinuo ograničenja na putovanja i slanje novaca obitelji na Kubu, ali nije ukinuo 47 godina dugi trgovinski embargo.

Predsjednici Nicarague i Argentine pozvali su na ukidanje embarga protiv Kube, dok je venezuelanski predsjednik najavio da će on i njegovi saveznici glasati protiv završne deklaracije skupa u znak prosvjeda protiv tog embarga. Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da administracija predsjednika Obame dosadašnju američku politiku prema Kubi smatra neuspješnom. Ona je rekla da Sjedinjene Države pozdravljaju izjavu kubanskog predsjednika Raula Castra da je Havana spremna raspravljati o bilo kojem pitanju s Washingtonom, uključujući ljudska prava, slobodu tiska, i pitanje političkih zatvorenika.

Na summitu je predsjednik Obama najavio i inicijativu Sjedinjenih Država da se ojača kreditno poslovanje i potakne ekonomski rast i oporavak zemalja američkih kontinenata. On je predložio partnerstvo na razini čitave Zapadne hemisfere koje bi se pozabavilo pitanjima energetike i klimatskim izazovima.

XS
SM
MD
LG